Principală  —  IMPORTANTE   —   „Dacă nu vor reexamina dosarul,…

„Dacă nu vor reexamina dosarul, nu-i vor putea atrage pe Plahotniuc și Șor”. Platon face noi declarații din penitenciar

„Nu pot să nu-l reexamineze, juridic nu vor putea”, a declarat Veaceslav Platon despre dosarul în care a fost condamnat pentru escrocherie și spălare de bani, în cadrul unui interviu acordat pentru Jurnal TV.

Potrivit controversatului om de afaceri, „dacă nu-l vor reexamina, nu-l vor putea atrage pe Plahotniuc și Șor în acest episod”.

„Sau vor avea nevoie să-l recunoască nevinovat pe Plahotniuc, să spună: „băieți, el nu are legătură cu furtul miliardului”, deși toți știu contrariul, documentele dovedind acest lucru, și să mă lase pe mine în penitenciar. Sau, dacă într-adevăr vor să-l atragă pe Plahotniuc pentru ce a comis, ei trebuie să retragă învinuirea ce îmi este adusă”, susține acesta.

Întrebat despre audierea recentă de la Procuratura Generală, el a spus că i-a fost oferită posibilitatea să vorbească pentru prima dată în ultimii patru ani, dar și că a putut desena schema prin care au fost furați banii.

„Din păcate sau din fericire, sunt unicul martor în unul dintre cele mai mari episoade privind furtul miliardului. Sunt martorul care a discutat nemijlocit cu Plahotniuc despre detaliile înțelegerii privind vânzarea acțiunilor Victoriabank și a altor obiecte. Mie și partenerului meu ne-a plătit bani furați pentru active”, a adăugat acesta.

Platon a mai menținonat că în dosar sunt înregistrări video în care se vede cum angajații „Pantera” estorcau bani de la el, iar judecătorii au refuzat să privească înregistrarea video și expertiza.

În septembrie 2019, Veaceaslav Platon a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care a solicitat revizuirea primului dosar în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea i-a fost refuzată de către procurorul Artur Lupașco din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. Nemulțumit de această decizie, Platon s-a adresat în instanță, care, ulterior, în ianuarie 2020, a anulat ordonanța privind refuzul în deschiderea procedurii de revizuire a dosarului lui Platon.

Anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că nu exclude posibilitatea ca dosarul lui Veaceslav Platon să fie rejudecat.

La 12 decembrie 2017, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare în dosarul deschis pe numele său pentru corupere activă și escrocherie.

În decembrie 2018, acesta a primit o nouă pedeapsă cu închisoarea. Atunci, CA Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de „Moldasig” și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare. Ulterior, dosarul a fost trimis la rejudecare.

În prezent, Platon este deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. În ianuarie, acestuia i-a fost redus termenul cu 565 de zile, având în vedere demersurile apărătorilor cu privire la condițiile de detenție