Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum a ales Parlamentul candidatul…

Cum a ales Parlamentul candidatul la fotoliul de procuror general interimar

Democrații susțin că nu au fost informați despre faptul că fiecare fracțiune din Parlament urma să selecteze o persoană dintre cei nouă candidați care și-au depus dosarele pentru funcția de procuror general interimar și să formuleze un poriect de lege prin care să propună votarea candidaturii în plenul Parlamentului.

„Comisia nu are nicio atribuție la chestia asta. S-a decis la nivelul fracțiunilor să fie discutate candidaturile și liderii fracțiunii să desemneze, să propună Parlamentului spre examinare candidatura concretă în plen”, a declarat pentru ZdG socialistul Vladimir Țurcan, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, întrebat despre procedura prin care urma să fie identificat candidatul Parlamentului la funcția de procuror general interimar, după ce nouă persoane și-au înaintat intenția de a ocupa fotoliul.

Contactat de ZdG, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, care este și membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că aude pentru prima dată despre o astfel de „posibilitate” și că la ședința de astăzi a Comsiei juridice a durat doar trei minute, iar în cadrul acesteia doar s-a pus raportul referitor la candidatura lui Dumitru Robu.

„În primul rând, nu există niciun fel de concurs la funcția de procuror general interimar. Nu există, pur și simplu. Prima dată aud ca fracțiunile să vină cu propuneri. În general, așa ceva este ilegal. Nu este posibil să vii și să propui din partea fracțiunii. Noi catalogăm toate modificările legislației cu privire la interimatul procurorului general ca fiind profund neconstiruționale, de aceea nici nu punem în discuție ca să participăm la această desemnare. Nu a fost concurs, pur și simplu majoritatea a decis să fie înaintat și atât”, a declarat pentru ZdG Sergiu Sîrbu.

Întrebat sub ce formă s-a discutat la ședința Comisiei proiectul privind înaintarea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, democratul Sergiu Sîrbu a declarat: „Ni s-a pus în față decizia cu privire la înaintarea procurorului general interimar. S-a pus la vot și în trei minute Comisia s-a încheiat. Nici nu s-au pus în discuție alte candidaturi”.

Acesta consideră că s-a produs o „gafă”, atunci când Parlamentul a anunțat că invită persoanele să-și depună dosarul pentru funcția de procuror general interimar: „Pentru ce au făcut acest show cu dosarele n-am înțeles”.

„Sunt aproape încrezut, în proporție de 90%, că unii dintre ei au fost contactați”, a declarat democratul Vladimir Cebotari, referitor la cele nouă persoane care au manifestat intenția de a ocupa fotoliul de procuror general interimar.

Un proiect de lege privind înaintarea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar a fost înregistrat la Parlament ieri, 29 iulie, de către deputații Alexandr Slusari, Igor Grosu și Vlad Bătrâncea. În dimineața zilei de astăzi, 30 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat un raport pozitiv referitor la candidatura acestuia. Respectiv, aceasta urmează a fi supusă votului în plenul Parlamentului, iar dacă va fi aprobată, un decret privind numirea lui Dumitru Robu în funcția de șef interimar la PG urmează a fi semnat de Igor Dodon.

Sarcina de a desemna un procuror general interimar a revenit Parlamentului, după ce vineri, 26 iulie, ședința Consiliului Superior al Procurorilor, în care urma a fi aprobată o candidatură, a eșuat.

La 27 iulie, în zi de sâmbătă, Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului a invitat „persoanele interesate să-și depună dosarele pentru identificarea de către Parlament a unui candidat la funcția de procuror general interimar al R. Moldova” până luni, 30 iulie, ora 17.00. Deși, pretendenților li se cerea să prezinte CV-ul, scrisoarea de motivare și o declarație pe proprie răspundere, Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei, a precizat că nu este vorba despre un concurs, dar nu a explicat care este metoda prin care va fi identificată candidatura.

Astăzi, a fost făcută publică lista celor nouă pretendenți care au depus dosarele pentru această funcție: detalii AICI. La scurt timp, Comisia juridică a adoptat raportul referitor la candidatura lui Dumitru Robu.