Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP și-a dat acordul pentru…

CSP și-a dat acordul pentru numirea lui Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general interimar

Sursa foto: Comisia Vetting

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și-au exprimat acordul pentru numirea lui Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general interimar, Ion Munteanu. Decizia a fost luată în ședința de luni, 4 martie.

Sergiu Brigai este al treilea candidat care, după promovarea evaluării externe a integrității etice și financiare, a fost acceptat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de judecător.

„Examinând demersul domnului Ion Munteanu, procurorul general interimar, cu privire la exprimarea acordului scris asupra candidaturii domnului Sergiu Brigai pentru numirea în funcția de adjunct al procurorului general interimar, Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât: a exprima acordul pentru numirea domnului Sergiu Brigai în funcția de adjunct al procurorului general interimar pe perioada exercitării mandatului de procuror general interimar.

A transmite prezenta hotărâre procurorului general interimar pentru demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare (…)”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Sergiu Brigai activează în sistemul procuraturii din 2011. În 2018 a exercitat funcția de procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. Din 2021 deține funcția de adjunct interimar al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Procurorul Sergiu Brigai, care a candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, a promovat evaluarea Comisiei Vetting. Evaluarea a presupus verificarea detaliată a integrității lui financiare și etice.

Pentru evaluarea integrității financiare, perioada de analiză este de 12 ani. Comisia verifică respectarea de către subiect a regimului fiscal și cel juridic de declarare a averii și intereselor personale, modul de dobândire a bunurilor aflate în proprietate sau posesie, precum și cheltuielile legate de întreținerea bunurilor respective și sursele de venit. De asemenea, orice nereguli fiscale care conduc la impozite neplătite care depășesc cinci salarii medii pe economie, în cuantumul stabilit de Guvern, sunt luate în considerare.