Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSP a respins cererea privind…

CSP a respins cererea privind numirea procurorei Elena Cazacov în funcția de adjunctă interimară a procurorului șef de la PA

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins cererea prin care procurora Elena Cazacov, cea care până în prezent a asigurat interimatul funcției de șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), urma să fie numită în funcția de adjunctă interimară a procurorului șef de la PA. O decizie în acest sens a fost pronunțată de membrii CSP vineri, 5 august.

Solicitată de Ziarul de Gardă, procurora Elena Cazacov a declarat că nu poate să comenteze decizia CSP, ci poate doar să se „conformeze”.

Elena Cazacov și-a început cariera de procuroră în 2010, în cadrul Procuraturii Generale (PG). În 2013, Cazacov a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Secţiei combatere trafic de ființe umane a PG. Ulterior, în 2018, a fost transferată în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Cazacov este procurora care a reprezentat acuzarea de stat în dosarul fostului prim-ministru Vlad Filat, condamnat în iunie 2016 la 9 ani de închisoare și eliberat condiționat, în decembrie 2019, din detenție înainte de termen.

Tot Cazacov a instrumentat dosarul „mitei pentru judecători”, iar odată cu finisarea examinării cauzei penale de învinuire, a solicitat instanței de judecată achitarea, pe mai multe capete de acuzare, a magistratelor Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadîrcă, anchetate pentru fapte de corupție, dar și achitarea integrală a celorlalți cinci inculpați.

În argumentarea solicitărilor de achitare, pe majoritatea capetelor de acuzare, se menționează că „faptele inculpatelor nu întrunesc elementele infracțiunii”.

Pentru anul 2021, Elena Cazacov declară venituri salariale de la Procuratura Anticorupție în sumă de 345 435 de lei. De asemenea, procurora declară un apartament cu o suprafață de 71.5 metri pătrați, cumpărat în 2015, cu puțin peste 455 mii de lei.

Conform declarației de avere și interese personale, în 2020, Elena Cazacov și-a cumpărat un automobil KIA, fabricat în 2013, cu 9 367 de euro. Familia acesteia deține și un autoturism GMC, fabricată în 2019 și procurată în 2021 cu 14 000 de dolari.

În 2018, Elena Cazacov a fost vizată într-o investigație a Ziarului de Gardă despre procurorii ajutați de cu donații de milioane. Atunci, ZdG a scris că Elena Cazacov, procuror pe atunci în cadrul secţiei combatere trafic de fiinţe umane din cadrul PG, împreună cu soţul ei, angajat în poliţie, au primit în 2017 o donaţie de 15 mii de euro de la Serghei Cazacov, tatăl procurorei.  Cu o parte din aceşti bani, cei doi soţi au cumpărat un apartament şi un automobil Hyundai Tucson, pe care soții Cazacov l-au vândut în 2020.

DOC/ Averea șefei interimare a PA: Apartament procurat din donațiile tatălui și salariu lunar de circa 26 mii de lei