Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP a luat act de…

CSP a luat act de sesizarea președintei Maia Sandu prin care a fost cerută evaluarea activității procurorului general suspendat

Sursa foto: ZdG

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat act de sesizarea depusă de președinta R. Moldova, Maia Sandu, prin care a fost cerută evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo.

„Consiliul Superior al Procuraturii decide: a lua act de sesizarea formulată de președinta Maia Sandu privind inițierea procedurilor de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a solicita subiecților să desemneze membrii în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat. Hotărârea va fi publicată pe site-ul CSP și poate fi contestată în termen de 30 de zile”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

La propunerea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, Regulamentul de evaluare a performanțelor procurorului general va fi publicat pe site-ul CSP.

„Referitor la Regulamentul de evaluare a performanțelor procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor trebuie să aprobe regulile cu privire la modalitatea de evaluare a procurorului. Noi avem un proiect de regulament, dar eu propun ca astăzi acest proiect să nu fie aprobat, dar publicat pe site și să oferim timp publicului pentru a lua cunoștință și, eventual, să vină cu anumite idei de îmbunătățire a acestuia. În Regulament sunt stabilite criteriile de evaluare, indicatorii de performanță care va ajuta la procesele de evaluare. Propunerea mea este să luăm o decizie în sensul plasării acestui regulament pe site-ul CSP”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Pe 4 noiembrie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu a transmis Consiliului Superior al Procurorilor o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Detalii aici.

Pe 2 noiembrie, Curtea de Apel (CA) Chișinău a declarat inadmisibilă cererea depusă de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo împotriva CSP prin care, prin intermediul avocaților săi, a contestat hotărârea CSP în urma căreia a fost inițiată urmărirea penală în privința lui.

Pe 6 octombrie, procesul de judecată dintre procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo și CSP a fost repartizat spre examinare magistratei de la CA Chișinău, Veronica Negru. Detalii aici.

Citiți și: DOC/ Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă cererea înaintată de Alexandr Stoianoglo împotriva CSP

Pe 5 octombrie curent, avocații procurorului general suspendat și reținut pentru 72 de ore au atacat la CA Chișinău hotărârea CSP prin care a fost admisă sesizarea împotriva acțiunilor procurorului general, în urma căreia procurorul Victor Furtuna a inițiat urmărirea penală în privința șefului PG. Avocații procurorului general suspendat au solicitat încetarea executării hotărârii CSP. Un anunț în acest sens a fost făcut de către unul dintre adjunctul suspendat Ruslan Popov, în cadrul unei conferințe de presă. Detalii aici.

Citiți și: Avocați și juriști, despre suspendarea și reținerea lui Alexandr Stoianoglo: „Sper că nu vor face justiție pentru show-uri, dar chiar sunt probe”. „Într-un stat de drept procurorul de caz nu decide inițierea urmării penale într-o oră și 30 de minute”

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).