Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM i-a conferit titlul onorific…

CSM i-a conferit titlul onorific „veteran al sistemului judiciar” fostului președinte interimar al CSM: 3 membri au votat împotrivă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința de miercuri, 13 octombrie, demersurile unor președinți, referitor la conferirea titlului onorific „Veteran al sistemului judiciar” unor judecători.

Pentru acordarea titlului onorific, în lista figurează trei judecători: Pruteanu Liuba (Curtea de Apel Chișinău), Pahopol Anatol (Curtea de Apel Chișinău) și Corolevschi Dumitru (Curtea de Apel Bălți).

Pentru acordarea titlului onorific „Veteran al sitemului judiciar” pentru magistrații Pruteanu Liuba și Corolevschi Dumitru, membri CSM au votat unanim.

Totodată, titlul onorific i-a fost acordat și fostului președinte interimar al CSM, Anatol Pahopol, pentru care au votat 8 membri CSM pro, 3 – împotrivă, iar unul s-a abținut.

Anatol Pahopol a anunțat marți dimineața, 22 septembrie, în cadrul ședinței CSM că demisionează din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Eu azi imi depun cererea de demisia din funcția de președinte interimar a CSM-ului. În ultimele săptămâni au fost critici la adresa mea privind activitatea mea în CSM. E o situație destul de delicată și interesantă. În aceste condiții nu vreau să rămân ostatic al unor situații, indiferent de decizia CC-ului în urma sesizării deputatului, am dreptul moral de a-mi cere demisia. Eu nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției. Concursurile de azi vor fi desfășrate fără prezența mea. Astfel vă rog să acceptați cererea mea. O să părăsesc sala”, a declarat Pahopol la începutul ședinței.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Anatol Pahopol a fost ales în calitate de membru suplean al CSM în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din 20 octombrie 2017. Pahopol a deținut anterior funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, și a activat în calitate de judecător în cadrul CA Chișinău. Potrivit magistrat.md, magistratul a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă în 2000.