Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM cere listele de înregistrare…

CSM cere listele de înregistrare a judecătorilor la Adunarea din 27 septembrie în original. Ce spune președintele CA Bălți

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere președintelui președintelui Adunării generale extraordinare a judecătorilor din 27 septembrie, Alexandru Gheorghieș, să prezinte în original listele de înregistrare a judecătorilor, listele înregistrării judecătorilor pentru eliberarea buletinelor de vot și hotărârile adoptate în cadrul Adunării.

Într-un comunicat de presă, CSM anunță că solicitarea vine după ce Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, căreia i-au fost cerute inițial aceste documente, a răspuns că „nu a fost organizatorul unei astfel de Adunări și nu dispune de actele solicitate”.

CSM a explicat că a cerut actele de la Asociație, deoarece pe copia listei judecătorilor înregistrați la Adunarea generală excepțională a judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, drept organizator este indicată a fi Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, totodată, fiind inserat și logoul Asociației.

Contactat de ZdG, Alexandru Gheorghieș, președinte al CA Bălți, unul dintre cei 87 semnatari ai cererii privind convocarea Adunării și președintele Adunării generale extraordinare a judecătorilor din 27 septembrie, a declarat că a transmis la CSM doar copiile listei judecătorilor înregistrați, din teama ca aceste liste ar putea dispărea.

Acesta spune că urmează să satisfacă solicitarea CSM-ului și să prezinte originalul listelor respective.

„Originalul procesului-verbal al Adunării, cu semnătura mea și a secretarului Adunării, a fost prezentat. Hotărârile se conțin în procesul-verbal”, a declarat Alexandru Gheorghieș.

Solicitat să comenteze acuzațiile CSM-ului privind lipsa temeiului legal de organizare a Adunării, Alexandru Gheorghieș a declarat că „nu va comenta acțiunile foștilor membri CSM”.

„Codul administrativ, pus în aplicare de la 1 aprilie expres prevede procedura de executare. Era o hotărâre care era executorie. Dlor (membrii CSM – n.r.) au solicitat suspendarea executării. Curtea Supremă le-a respins suspendarea și ea a fost executată”, a comentat președintele CA Bălți.

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru, au depus luni, 30 septembrie, o contestație prin care solicită anularea hotărârii Adunării generale extraordinare a judecătorilor de vineri, 27 septembrie, privind ridicarea mandatelor acestora.

Autorii menționează că membrii CSM pot fi revocați doar cu numărul de voturi expuse pentru alegerea lor, iar pentru o parte din membrii CSM acest număr nu constituie nici jumătate din voturile cu care au fost aleși.

Anterior, șefa Guvernului, Maia Sandu, precum și ministra Justiției, Olesea Stamate, au declarat că adunarea s-a desfășurat cu încălcarea procedurii, iar hotărârile luate nu au efecte juridice.