• CSM cere listele de înregistrare a judecătorilor la Adunarea din 27 septembrie în original. Ce spune președintele CA Bălți

  CSM cere listele de înregistrare a judecătorilor la Adunarea din 27 septembrie în original. Ce spune președintele CA Bălți
  vizualizări
  02 octombrie 2019 | 18:53

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere președintelui președintelui Adunării generale extraordinare a judecătorilor din 27 septembrie, Alexandru Gheorghieș, să prezinte în original listele de înregistrare a judecătorilor, listele înregistrării judecătorilor pentru eliberarea buletinelor de vot și hotărârile adoptate în cadrul Adunării.

  Într-un comunicat de presă, CSM anunță că solicitarea vine după ce Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, căreia i-au fost cerute inițial aceste documente, a răspuns că „nu a fost organizatorul unei astfel de Adunări și nu dispune de actele solicitate”.

  CSM a explicat că a cerut actele de la Asociație, deoarece pe copia listei judecătorilor înregistrați la Adunarea generală excepțională a judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, drept organizator este indicată a fi Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, totodată, fiind inserat și logoul Asociației.

  Contactat de ZdG, Alexandru Gheorghieș, președinte al CA Bălți, unul dintre cei 87 semnatari ai cererii privind convocarea Adunării și președintele Adunării generale extraordinare a judecătorilor din 27 septembrie, a declarat că a transmis la CSM doar copiile listei judecătorilor înregistrați, din teama ca aceste liste ar putea dispărea.

  Acesta spune că urmează să satisfacă solicitarea CSM-ului și să prezinte originalul listelor respective.

  „Originalul procesului-verbal al Adunării, cu semnătura mea și a secretarului Adunării, a fost prezentat. Hotărârile se conțin în procesul-verbal”, a declarat Alexandru Gheorghieș.

  Solicitat să comenteze acuzațiile CSM-ului privind lipsa temeiului legal de organizare a Adunării, Alexandru Gheorghieș a declarat că „nu va comenta acțiunile foștilor membri CSM”.

  „Codul administrativ, pus în aplicare de la 1 aprilie expres prevede procedura de executare. Era o hotărâre care era executorie. Dlor (membrii CSM – n.r.) au solicitat suspendarea executării. Curtea Supremă le-a respins suspendarea și ea a fost executată”, a comentat președintele CA Bălți.

  Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru, au depus luni, 30 septembrie, o contestație prin care solicită anularea hotărârii Adunării generale extraordinare a judecătorilor de vineri, 27 septembrie, privind ridicarea mandatelor acestora.

  Autorii menționează că membrii CSM pot fi revocați doar cu numărul de voturi expuse pentru alegerea lor, iar pentru o parte din membrii CSM acest număr nu constituie nici jumătate din voturile cu care au fost aleși.

  Anterior, șefa Guvernului, Maia Sandu, precum și ministra Justiției, Olesea Stamate, au declarat că adunarea s-a desfășurat cu încălcarea procedurii, iar hotărârile luate nu au efecte juridice.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, și-au exprimat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Cu…
  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  Seceta excesivă din acest an a compromis munca agricultorilor și i-a adus la limita disperării. Câmpuri întregi de cereale au fost distruse de o secetă dură care a lăsat în acest an fără roadă atât fermierii, c…
  VIDEO/ No comment: Lanuri de porumb, distruse de secetă

  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  18.51. La protest și-a făcut apariția și deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari. UPDATE 17:57: Mai mulți polițiști se află la intrarea în orașul Sângera. 18.08. Majoritatea tractoarelor su…
  LIVE VIDEO/ Coloanele de tractoare își continuă drumul spre Chișinău, pentru a protesta

  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi

  Numărul persoanelor care au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19 este în creștere în R. Moldova. Astăzi, 13 august, încă 16 persoane au pierdut lupta pentru viață. În total, bilanțul deceselor a…
  Coronavirus în R. Moldova: Record de 16 decese înregistrate într-o singură zi

  ULTIMA ORĂ! Numărul cazurilor noi de COVID-19 rămâne ridicat. Alte 390 de persoane au fost testate pozitiv

  Alte 390 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 13 august, în Republica Moldova, dintre care 8 în regiunea transnistreană. Numărul total de cazuri în stânga Nistrului a ajuns la 1647.
  ULTIMA ORĂ! Numărul cazurilor noi de COVID-19 rămâne ridicat. Alte 390 de persoane au fost testate pozitiv

  Persoanele anchetate în dosarul Metalferos rămân în libertate. CA Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri depuse de procurori

  Curtea de Apel Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri înaintate de procurori împotriva încheierilor instanței de fond, prin care au fost respinse demersurile de arestare a învinuiților din dosarul privind…
  Persoanele anchetate în dosarul Metalferos rămân în libertate. CA Chișinău a respins 14 din cele 16 recursuri depuse de procurori