Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Concursul pentru șefia PG: Comisia…

Concursul pentru șefia PG: Comisia va decide astăzi dacă trimite la CSP lista celor patru candidați

stoianoglo-gribincea-crîșmaru-soltan

Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general va decide astăzi dacă trimite lista care conține cei patru candidați sau ea ar putea fi modificată. Anunțul a fost făcut de către ministra Justiției, Olesea Stamate, după ședința Guvernului.

Potrivit acesteia, ținând cont de faptul că „anumite informații ridică semne de întrebare privind integritatea unor candidați, urmează să examinăm această chestiune în cadrul ședinței comisiei”.

„Lista trebuia să fie transmisă astăzi. Din păcate, am constatat că nu am avut anumite informații în momentul în are am analizat dosarele candidaților. Comisia urmează să analizeze cât de serioase sunt acele informații pe care le-am primit și în cazul în care membrii vor considera că este întemeiată, comisia ar putea să-și revadă decizia de înaintare a celor patru candidați către CSP. În funcție de decizia comisiei, vom vedea dacă putem să transmite lista astăzi sau este necesară o evaluare suplimentară și să amânăm transmiterea listei”, a declarat Stamate.

Ea a menționat că dacă nu vor fi doi candidați, „ar fi o situație puțin mai problematică; probabil, va trebui reluat concursul, dar sper că nu vom ajunge la această situație”.

Referitor al faptul că președintele Curții Constituționale (CC) a solicitat opinia Comisiei de la Veneția privind modificările făcute la Legea cu privire la Procuratură, iar concursul a fost organizat între timp, șefa de la Justiție a spus că „este OK, deoarece CC a avut opțiunea de a suspenda sau nu concursul” după ce PDM a depus o sesizare în acest sens.

Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo sunt cei patru candidați propuși de comisia Ministerului Justiției Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care va selecta un procuror general și îl va înainta președintelui Republicii Moldova, care decide dacă semnează decretul de numire în funcție sau nu.

În cazul în care președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.