Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia de Evaluare a Procurorilor…

Comisia de Evaluare a Procurorilor a publicat programul primelor audieri

Sursa: Comisia de Evaluare a Procurorilor/Facebook

Patru candidați la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au fost invitați la audierile publice, organizate de către Comisia de Evaluare a Procurorilor în perioada 26 – 27 martie, anunță Comisia într-un comunicat de presă.

Candidații din rândul societății civile Tatiana Rotaru, Elena Demian, Sergiu Beșliu și Aliona Chisari-Rurak au fost, de asemenea, informați cu privire la dubiile identificate, care urmează a fi discutate în cadrul interviurilor. Totodată, aceștia pot solicita accesul la materialele de evaluare cu cel puțin 3 zile până de audiere.

Toți cei patru candidați și-au confirmat prezența.

Audierea reprezintă una dintre principalele etape ale evaluării externe, în cadrul căreia candidații au posibilitatea să clarifice anumite dubii identificate în timpul verificărilor. În cazul refuzului de a participa la interviuri, candidații sunt evaluați în baza informațiilor acumulate.

Audierile Comisiei sunt publice. Mass-media, societatea civilă și cetățenii pot participa în calitate de observatori.

În prezent, Comisia de Evaluare a Procurorilor desfășoară evaluarea a 28 de candidați – reprezentanți ai sistemului Procuraturii și societății civile – care candidează pentru funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor și Colegiul de disciplină și etică din cadrul CSP. Respectivii candidați sunt evaluați în baza criteriilor de integritate etică și financiară prevăzute de Legea 26/2022. Până în prezent, Comisia de Evaluare a Procurorilor a constatat nepromovarea evaluării de către 4 candidați pentru Colegiile CSP, urmare a retragerii acestora din concurs sau nedepunerii declarațiilor solicitate.