Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisarul european Hahn pune punctul…

Comisarul european Hahn pune punctul pe „i”: Rolul sistemului judiciar nu este de a modifica alegerea cetățenilor

Foto: European Western Balkans

Situația din R. Moldova, generată de invalidarea alegerilor locale noi de către justiție, este în atenția oficialilor europeni. Comisarul european pentru politica vecinătății, Johannes Hahn, consideră că rolul sistemului judiciar nu presupune modificalea alegerii electorale a cetățenilor. Într-un comentariu pe pagina sa de Twitter, oficialul precizează că niciunul dintre participanții la procesul electoral nu a solicitat anularea scrutinului câștigat de liderul opoziției extraparlamentare, Andrei Năstase.

Johannes Hahn

„Rolul sistemului judiciar nu este acela de a modifica alegerea electorală a oamenilor. Niciunul dintre participanții la procesul electoral nu a solicitat anularea alegerilor.

Este fără precedent faptul că practici obișnuite, normale pentru alte procese electorale anterioare în Republica Moldova, au fost considerate încălcări ale regulilor electorale, ceea ce a dus la invalidarea alegerilor. Măsurile prevăzute de lege pentru asemenea situații nu au fost aplicate”, scrie comisarul Johannes Hahn pe Twitter, mesaj distribuit și de Delegația Uniuni Europene în R. Moldova.

Deciziile instanțelor din R. Moldova privind invalidarea scrutinului local nou din mun. Chișinău, câștigat cu peste 52% din voturi de liderul PPDA, Andrei Năstase, au generat reacții dure din partea politicienilor și oficialilor europeni, a reprezentanților misiunilor diplomatice din spațiul UE, dar și din SUA și Canada. Partenerii externi ai R. Moldova s-au arătat surprinși de deciziile justiției din R. Moldova și au precizat că acestea subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

„Inadmisibilitatea netransparentă a alegerilor” a scos la Chișinău mii de oameni în stradă în ultima săptămână, care au acuzat guvernarea PDM că ar controla justiția și au cerut respectarea alegerii cetățenilor. La rândul său, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc a repsins acuzațiile și a invocat că Guvernul este cel care are de suferit în această situație. Aceeași poziție a fost exprimată de vicepreședinții PDM, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.

Într-un mesaj public, Rodica Berdilo, magistrata din instanța de fond care a emis hotărârea privind invalidarea alegerilor, menținută ulterior de CA Chișinău și CSJ, a negat orice presiuni politice și a  declarat că s-a condus doar de prevederile legii.

Foto: European Western Balkans