Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt magistrații care judecă…

Cine sunt magistrații care judecă dosarul Domnicăi Manole în prima instanță

Marți, 19 iunie, are loc cea de-a treia ședință de judecată în dosarul penal pe numele ex-magistratei Domnica Manole, dată afară din sistem pentru pronunțarea unei decizii prin care obliga Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze un referendum republican privind alegerea preşedintelui ţării de către popor, la inițiativa Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). 

Ex-magistrata Domnica Manole este judecată pentru pronunţarea unei decizii contrare legii după ce acum doi ani, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dat curs cererii procurorului general de a o ancheta penal pe magistrată. Dosarul a ajuns în instanță în aprilie curent și este examinat de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Sergiu Lazări (raportor), Maria Tertea și Irina Păduraru.

  • Ser­giu Lazări este jude­că­tor din anul 1990, fiind fost pro­cu­ror. Lazări a ajuns la Jude­că­to­ria Buiu­cani încă în 1993. Acesta s-a remar­cat în ulti­mii ani printr-o rela­ţie bru­tală cu presa, refu­zând acce­sul la mai multe şedinţe de jude­cată. Lazări este jude­că­to­rul care a examinat, de mai bine de cinci ani, dosa­rul fos­tu­lui comi­sar adjunct al mun. Chi­şi­nău, Iacob Gume­niţă. La 27 iunie 2016, completul de judecată din care a făcut parte și Sergiu Lazări, l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat la nouă ani de închisoare cu executare fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență.
  • Maria Tertea activează în sistem din 1995. În 2012 a devenit magistrată la Judecătoria Chișinău. Din 5 decembrie 2017, aceasta face justiție la Judecătoria Chișinău.  Tot în decembrie 2017, CSM și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penală pe numele acesteia, pentru fals în declarații. La 9 februarie, 2018, procurorul de caz a dispus „scoaterea integrală a persoanei de sub urmărire penală și clasarea procesului penal”, deși s-a confirmat că magistrata a inclus date eronate în Declarația de avere. Acuzatorul și-a argumentat decizia prin „starea psiho-emoțională pe fundalul situației familiale tensionate”, cu care s-ar fi confruntat Maria Tertea și prin faptul că „nu s-a constatat intenția magistratei de a tăinui datele din declarația de venituri și interese personale”, potrivit crimemoldova.com.
  • Irina Păduraru ocupă fotoliul de judecător din martie 2017, după ce în 2015 a absolvit cursurile de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător. Anterior a desfășurat activitate juridică.

Judecătoarea Domnica Manole riscă o amendă de la 650 la 1150 unități convenționale sau închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani.

În ședința din 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că Domnica Manole nu este compatibilă cu statutul de judecător. La 21 iulie 2017, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care a oficializat eliberarea din funcție a Domnicăi Manole, iar la 28 iulie 2017, actul a intrat în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial.

La 22 ianuarie curent, Domnica Manole a cerurt CSM-ului să o restabilească în funcție, argumentând solicitarea prin faptul că la sfârșitul anului trecut Curtea Constituțională a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de către SIS.

În prezent, ex-megistrata se judecă la CSJ pentru a nularea Hotărârii din 4 iulie 2017 a CSM prin care a fost dată afară din sistem.