Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine îi va lua locul…

Cine îi va lua locul lui Poalelungi la Curtea Supremă de Justiție?

Marți, 20 martie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va anunța demararea concursului pentru suplinirea unei funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și pentru funcția de președinte al instanței supreme, ramasă vacantă după plecarea lui Poalelungi la Curtea Constituțională.

Subiectul „cu privire la anunțarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de judecător și de președinte al Curții Supreme de Justiție” este al 18-lea pe ordinea de zi al ședinței de marți a CSM.

Tatiana Vieru, vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) și preşedinta Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ este noul președinte interimar al instanței supreme, după ce Mihai Poalelungi a depus jurământul prin care a devenit judecător, iar la scurt timp, președinte al Curții Constituționale.  Vieru activează la CSJ din 2003. Potrivit unui comunicat de presă emis de CSJ, confirm legii, „în absența Președintelui Curții Supreme de Justiție, atribuțiile acestuia le exercită vicepreședintele cu cea mai mare vechime în muncă la CSJ. În același comunicat se precizează că Tatiana Vieru va exercita funcția de Președinte interimar al CSJ până la desfășurarea concursului prevăzut de lege pentru noul Președinte al Curții.

Conform cv-ului magistratei de pe site-ul CSJ, Vieru are 64 de ani. Și-a început activitatea în justiție în 1971, în calitate de grefier la Judecătoria Soroca. În 1982 a fost aleasă judecătoare la Judecătoria Botanica,în 1996 a fost promovată la Curtea de Apel a R. Moldova, iar din 2003, la CSJ. Tatiana VIERU a fost numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ pe un termen de 4 ani în 2016.

Tot în ședința CSM de marți, 20 martie, se va examina cererea de demisie depusă de un judecător. Numele acestuia nu a fost făcut public.