Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este șefa a Agenţiei…

Cine este șefa a Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale

Ofițerul de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA) cu o experiență de 14 ani în domeniu, Otilia Nicolai, este noua șefă a Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI). Aceasta a fost selectată după ce a obținut cele mai înalte calificative la probele de concurs, precizează Serviciul de presă al instituției anticorupție într-un comunicat.

„După finalizarea tuturor procedurilor, noul şef urmează să-şi formeze echipa, din care vor face parte ofițeri de urmărire penală, experți și specialiști în domeniile contabilitate și audit, ofițeri de investigații speciale, specialiști în alte domenii necesare în vederea realizării atribuțiilor instituţiei. Astfel, ARBI va efectua investigaţii financiare paralele, va evalua şi administra bunurile infracţionale indisponibilizate, va ține evidența acestora şi va negocia repatrierea valorii lor”, se arată în comunicat.

Otilia Nicolai, potrivit actului de avere pentru 2015, a avut un salariu la CNA de 200 693 de lei, iar soțul său, care activează în cadrul aceleiași instituții  – 194 043 de lei. Familia deține un apartament de 105, 9 metri pătrați, despre care precizează că l-a obținut în 2009 în baza unui contract de investiții și că valoarea cadastrală a acestuia constituie 667 617 lei.

Noua șefă a ARBI conduce două automobile: unul de model Toyota Camry, fabricat în 2008 și altul, de model Volvo, fabricat și cumpărat în 2015. Noua șefă a ARBI nu indică valoarea mașinilor, precizând că le conduce prin mandat.

Trei persoane s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al ARBI. După proba scrisă, unul dintre candidaţi a fost exclus, alţi doi fiind promovaţi pentru a doua etapă – interviul. la 14 iulie, Vasile Harea, poliţist de meserie şi Otilia Nicolai, ofiţer de urmărire penală din cadrul CNA, au prezentat viziunile lor asupra activităţii noii agenţii şi au răspuns la întrebările comisiei. Urmare notelor, puse de membrii comisiei de concurs, cea mai înaltă medie a fost obţinută de Otilia Nicolai. Celălalt concurent a fost inclus în rezerva de cadre a CNA pentru alte funcţii.

Comisia de concurs a fost formată din 9 membri, printre care reprezentanţi ai societăţii civile, mediului academic, experţi independenţi, procurori anticorupţie şi reprezentanţi ai CNA. Subiectele pentru proba scrisă au fost formulate de comisie cu o oră înainte de începerea examenului, iar speţele au fost scrise de către experţi din Statele Unite. Lucrările au fost verificate de evaluatori, numele candidaţilor fiind secretizate. Observatorii au concluzionat că desfăşurarea concursului a avut loc fără încălcări.

Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a fost creată în martie curent drept o subdiviziune a Centrului Naţional Anticorupţie care se va ocupa de recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni de corupție și de spălare de bani.