Cine este candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj la proba scrisă în concursul pentru fotoliul de vicepreședinte al ANI

Lilian Chișcă, actualul şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), este lider cu un avantaj de 0,9 puncte față de contracandidatul său în concursul pentru ocuparea fotoliului de vicepreședinte al ANI, Francisco Talmaci. Respectiv, la proba scrisă, care s-a desfășurat la 30 octombrie, Lilian Chișcă a acumulat 22,25 de puncte, pe când Francisco Talmaci, șef-interimar al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare de la Ministerul Finanțelor, a obținut din partea Consiliului de Integritate 21,35 de puncte.

Până la 1 noiembrie, aceștia pot depune constestații, iar la 6 noiembrie este programată deja următoarea etapă a concursului, proba interviului.

Lilian Chișcă și-a anunțat inițial și intenția de a candida la funcția de președinte al ANI, dar și-a retras dosarul cu câteva zile înainte de demararea probelor. Cel de-al doilea candidat, Francisco Talmaci, s-a înscris în competiție după ce ANI a anunțat concurs repetat pentru postul de vicepreședinte.

Lilian Chişcă e jurist de profesie şi are 36 de ani. Cariera sa profesională este strâns legată de instituţiile de stat. În mai 2014, Chişcă a fost numit şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a CNI după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiaşi direcţii. Până a se angaja la CNI, Chişcă a activat în calitate de inspector superior la CNA, iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licenţiere din Moldova.

În declaraţiile de avere din ultimii ani, Lilian Chișcă declară că deţine un apartament de 107 m. p., cu o valoare cadastrală de 686 mii de lei. Imobilul, situat la Buiucani, a fost achiziţionat în decembrie 2011, după ce, cu un an mai devreme, familia Chişcă îşi vânduse vechiul apartament, de 45 m.p.. La capitolul bunuri mobile, Chişcă indică un Mercedes Benz E220, produs în 2005 şi achiziţionat în 2009 cu 100 de mii de lei. „E tot ceea ce s-a declarat anul trecut. Nu sunt modificări la capitolul proprietăţi. Doar că a fost înstrăinată cota-parte deţinută de soţia mea într-un SRL. Era o întreprindere pe care soţia a deschis-o mulţi ani în urmă şi care nu activa”, spune Lilian Chişcă. Firma la care soţia sa, Veronica, a fost, până în martie 2016, asociat unic este „Optic Valencia” SRL, cu activităţi declarate în domeniul comercializării articolelor de optică medicală.

Firma apare în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale lui Lilian Chişcă din anii precedenţi, având adresa juridică în fostul apartament al familiei Chişcă.

Concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI a eșuat.  Consiliul de Integritate al ANI nu a putut alege un președinte, deși a anunțat un concurs în acest sens cu aproape un an în urmă. La începutul lunii octombrie, doi candidați înregistrați în cursă, Victor Strătilă și Teodor Cârnaț au fost anunțați că nu au trecut testul de poligraful, astfel că s-a anunțat un nou concurs pentru șefia ANI.

Citiți AICI despre averea lui Francisco Talmaci, șef-interimar al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare de la Ministerul Finanțelor, care aspiră la fotoliul de vicepreședinte al ANI.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Ion functionar public

    Da la poligraf credca minus -22,25 de puncte. Dupa citi probleme o rezolvat la oameni, prin santaj cu declaratiile ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *