Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cetățeni ai R. Moldova, racolați…

Cetățeni ai R. Moldova, racolați pentru muncă ilegală în Germania. Poliția germană a reținut trei persoane

Police arrive at the migrants home in Ellwangen, Germany May 3, 2018. REUTERS/Reuters TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. GERMANY OUT.

Trei persoane, doi germani și un rus, au fost reținuți în orașul-port Hamburg din Germania bănuiți de trafic de persoane. Majoritatea victimelor ar fi din R. Moldova și ar fi fost duse în Germania pentru muncă ilegală. Aproximativ 800 de poliţişti au participat la raiduri desfăşurate în apartamente şi birouri din nordul şi centrul Germaniei într-o amplă operaţiune împotriva presupuşilor traficanţi de fiinţe umane, a anunţat marţi, 8 mai, poliţia germană, relatează Deutsche Presse-Agentur, citată de agerpres.ro. Contactat de ZdG, ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, Diana Sochircă, a declarat că instituția s-a autosesizat și că oferă organelor de drept din Germania suport în elucidarea cazului, iar schimbul de informații se face prin intermediul unui ofițer german de legătură.

Poliţiştii au acţionat pe baza a 21 de mandate de percheziţie la Hamburg, Bremen şi în alte părţi din nordul şi centrul Germaniei începând de luni seară şi până marţi, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei germane, scrie agerpres.ro. Potrivit sursei, mai mulţi dintre suspecţi sunt acuzaţi că au făcut trafic cu persoane, în special din Republica Moldova, pe care le-au adus în Germania pentru muncă ilegală. Mulţi dintre suspecţi ar avea legături cu mişcarea Reichsbuerger din Germania, care susţine că republica federală germană modernă este ilegitimă.

Aceeași sursă menționează că în cadrul operațiunii au fost reținuți trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 43 de ani. Doi dintre cei reținuți sunt germani, iar al treilea este rus. Autorităţile germane urmează să decidă dacă cei trei vor fi arestaţi oficial.

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției, Diana Sochircă, a precizat că instituția s-a autosesizat în acest caz și că în prezent colaborează cu oamenii legii din Germania, oferind suport, inclusiv pentru identificarea victimelor traficului de ființe umane, care ar fi, în mare parte, cetățeni ai R. Moldova. Diana Sochircă menționează că angajații Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul INI colaborează cu organele din Germania prin intermediul unui ofițer de legătură. Potrivit acesteia, sunt unicele informații de care dispune, iar iar alte detalii vor putea fi făcute publice în timpul apropiat.

Foto antet simbol: Reuters