Principală  —  IMPORTANTE   —   Cele 38 de dosare politice…

Cele 38 de dosare politice încă se investighează de Grupul de control al Procuraturii Generale: Unele dosare au ajuns în instanță

Grupul de control, creat din 6 procurori în cadrul Procuraturii Generale (PG), încă este la etapa evaluării celor 38 de dosare pe care procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat acum trei luni cu sunt suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și deschise pe motive politice a unor persoane din R. Moldova.

Reprezentanții Procuraturii Generale ne-au comunicat că unele dintre aceste dosare au ajuns în instanța de judecată, iar altele încă sunt investigate de procurori. Procurora Maria Vieru ne-a spus că instituția încă nu poate veni cu o notă finală, însă vor reveni mai târziu cu mai multe informații detaliate la acest subiect.

În lista celor 38 de dosare care urmează să fie revizuite de grupul de control al PG este și cel al fostei angajate a Moldindcombank (MICB), Olga Pungă, ce condamnată în 2018 la opt ani și jumătate de închisoare, fiind acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari.

La data de 6 martie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat un document prin care a fost deschisă procedura de revizuire a cazului Olgăi Pungă. Însă, Judecătoria Hîncești a respins demersul procurorului general de a fi suspendată executarea pedepsei.

Avocatul Olgăi Punga, Victor Munteanu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că dosarul se află la etapa de revizuire. Luni, 18 mai, urma să aibă loc ședința de judecată la Curtea de Apel Chișinău, însă doi dintre magistrați au cerut suspendarea lor din motiv că ei au luat dececizia de condamnare a Olgăi Punga. Apărătorul a mai agăugat că a solicitat ca cererea magistraților să fie examinată în regim de urgență.

Pe 19 februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că dosarele cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și deschise pe motive politice a unor persoane din R. Moldova vor fi evaluate de către un grup de control, creat în cadrul Procuraturii Generale (PG). Stoianoglo susține că grupul de control, format din 6 procurori, va evalua 38 de dosare și va prezenta rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale, incluse în listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. 

Lista celor 38 de dosare care urmează să fie revizuite:

  1. Dosarul ANTIFA: Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Boris Tcacenco, Olesea Vedi
  2. Grupul Petrenco: Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc, Alexandru Roșco, Oleg Buznea, Vladimir Jurat, Mihail Amerberg
  3. Protestul din 24 aprilie 2016: Alexandru Panuța, Radu Cibotari, Ion Matasevici
  4. Protestul din 20 ianuarie 2016: Aureliu Pisica, Vrej Martirosean, Cioina Fiodor
  5. Ludmila Kozlovska
  6. Pavel Grigorciuc
  7. Gheorghe Petic
  8. Sergiu Cebotari
  9. Ana Ursachi
  10. Eduard Rudenco
  11. Ion Crețu
  12. Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi
  13. Victor Muntean
  14. Iurie Bolboceanu
  15. Chiril Lucinschi
  16. David Davitean
  17. Andrian și Igor Borș
  18. Victor Jantovan
  19. Valentin Eșanu
  20. Constantin Manole
  21. Sergiu Cosovan
  22. Renato Usatâi
  23. Protestul Blocului ACUM (interceptările și filările ilegale, inclusiv a jurnaliștilor)
  24. Alexei Alexeev
  25. Valentin Cimpoeș
  26. Victor Bogatico
  27. Olga Punga
  28. Valeriu Cucu
  29. Viorel Donică
  30. Nina Cereteu
  31. Arslan Safarmatov
  32. Valeriu Nedzelschii
  33. Aureliu Pisica
  34. Oleg Gonța
  35. Corneliu Moraru
  36. Domnica Manole
  37. Gheorghe Balan
  38. Dorin Munteanu