Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spune procurorul general interimar…

Ce spune procurorul general interimar Dumitru Robu despre declarația semnată de el și alți peste 600 de acuzatori de stat în iunie 2019

Declarația semnată de majoritatea procurorilor în iunie 2019 „nu conține postulate politice și nu face mențiune despre susținerea a careva persoane sau opinii politice”. Asta afirmă procurorul general interimar Dumitru Robu într-un comentariu pentru ZdG în legătură cu acuzațiile aduse de fostul primar al Capitalei Dorin Chirtoacă care a publicat declarația semnată de acuzatorii de stat și a acuzat că semnatarii, inclusiv șeful interimar al PG, au semnat pentru „susținerea regimului Plahotniuc”.

Solicitat de ZdG, procuror general interimar Dumitru Robu a declarat că declarația în sine, nu conține nici o mențiune care ar indica asupra susținerii manifestate de către procurori în privința vreunui partid politic sau persoană concretă. Tot aici, Dumitru Robu menționează că „Procuratura Republicii Moldova rămâne a fi în continuare o instituție apolitică, independentă de alte puteri în stat, care activează în interesul cetățenilor și a statului”.

„Aferent acuzațiilor care se aduc în raport cu semnarea de către procurori a declarației din iunie 2019, menționăm că documentul respectiv nu conține postulate politice, nu face mențiune despre susținerea a careva persoane sau opinii politice. In conformitate cu statul atribuit de lege, procurorii nu au susținut și în prezent nu susțin nici un exponent al politicului, iar declarația în sine, nu conține nici o mențiune care ar indica asupra susținerii manifestate de către procurori în privința vreunui partid politic sau persoană concretă. În acest context, ținem să asigurăm opinia publică că, Procuratura Republicii Moldova rămâne a fi în continuare o instituție apolitică, independentă de alte puteri în stat, care activează în interesul cetățenilor și a statului, în scopul respectării drepturilor omului, unde procurorii acționează în interesul public și în strictă conformitate cu legea, fără a admite imixtiuni în activitatea sa. Totodată, reiteram că Procuratura in conformitate cu prevederile legale va coopera cu alte autorități pentru realizarea funcțiilor sale de contribuire la înfăptuirea justiției”, ne-a comunicat procurorul general interimar.

Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a publicat marți declarația semnată în iunie 2019 de 612 procurori, printre care și Dumitru Robu, acuzând că atunci procurorii au semnat pentru „susținerea regimului Plahotniuc”. 

Ziarul de Gardă a publicat documentul în iunie 2019, menționând că majoritatea procurorilor din R. Moldova, membri ai Asociației Procurorilor, au semnat la 14 iunie 2019 o declarație publică adresată unor instituții europene în care reclamau „încercările insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția să fie controlată politic”. Mesajul a venit atunci după ce la 8 iunie 2019 majoritatea parlamentară formată din PSRM și Blocul ACUM, dar nerecunoscută de PDM și majoritatea instituțiilor statului, au votat câteva modificări la legea cu privire la procuratură.

Atunci însă declarația a fost precedată de un mesaj anonim, distribuit pe rețelele de socializare, prin care se anunța că mai mulți acuzatori de stat nu și-ar fi dorit semnarea declarației. DETALII AICI