Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune avocatul familiei Boboc…

Ce spune avocatul familiei Boboc după ce dosarul a ajuns la CtEDO

După epuizarea tuturor căilor de atac, familia lui Valeriu Boboc, tânărul ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în Piața Marii Adunări Naționale, a depus o cerere la CtEDO. Informația a fost confirmată pentru anticorupție.md de către Valeriu Pleşca, unul dintre avocaţii familiei victimei. 

„După epuizarea tuturor căilor de recurs interne, am depus o cerere la CtEDO. Considerăm că a fost încălcat dreptul la viaţă al lui Valeriu Boboc prin încălcarea de către stat a obligaţiei de a nu provoca moartea şi de a lua măsuri care se impun pentru protejarea efecivă a dreptului la viaţă. De asemenea, nu a fost desfăşurată o anchetă seriosă şi aprofundată cu privire la circumstanţele morţii”, a declarat Valeriu Pleşca pentru reporterii de la Centrul de Investigații Jurnalistice, precizând că rudele victimei nu au fost admise în toate dosarele de rezonanţă în privinţa demnitarilor învinuiţi de neglijenţă sau exces de putere soldată cu moartea victimei.

La 15 decembrie 2015, la aproape șase ani de la moartea lui Valeriu Boboc, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut sentința Curții de Apel Chișinău prin care fostul polițist Ion Perju, cel care i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului în timpul protestelor, din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Deşi Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura care, potrivit procurorilor, i-ar fi fost fatală.

Ion Perju a fugit din țară cu puțin timp înainte de pronunțarea deciziei la Curtea de Apel Chișinău.