Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce s-a decis la prima…

Ce s-a decis la prima ședință de la Curtea de Apel Chișinău din dosarul candidatului condamnat, Iurie Chirinciuc

Prima ședință de la Curtea de Apel Chișinău din dosarul fostului ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost amânată, după ce acesta nu s-a prezentat la proces. La ședință nu a fost prezent nici un alt inculpat, Nicolae Ciobanu. Iurie Chirinciuc este candidat la funcția de deputat din partea Partidului Liberal din Moldova în circumscripția nr. 15 (Călărași). În 2017, acesta a fost condamnat de prima instanţă pentru trafic de influenţă, iar în urma deciziei Judecătoriei Chişinău nu are dreptul să ocupe funcţii publice pe un termen de cinci ani.

Serghei Cârlig, avocatul lui Iurie Chirinciuc le-a spus judecătorilor că a discutat „zilele trecute” cu Iurie Chirinciuc, în timp ce acesta se afla peste hotarele țării, iar ex-ministrul l-ar fi informat că se va prezenta la ședință. „A zis că se va prezenta, dar nu știu de ce nu s-a prezentat. Poate a avut probleme cu transportul”, a menționat apărătorul. „Ministrul transporturilor are probleme cu transportul”, a glumit un procuror din sală.

Avocatul lui Nicolae Ciobanu le-a spus judecătorilor că clientul său se află peste hotarele țării și a cerut ca ședința de judecată să fie amânată. La ședință a fost prezent doar Marin Sârbu și avocatul său. Aceștia au menționat că recursul procurorilor nu-l vizează pe Marin Sârbu și au cerut să nu mai vină la următoarele ședințe de judecată.

La 21 ianuarie Iurie Chirinciuc a depus 823 de semnături la comisia electorală de circumscripție. Fostul ministru candidează pe circumscripția nr. 15 (Călărași), unde au fost deja înregistrați în calitare de concurenți electorali fostul ambasador Igor Munteanu (Blocul ACUM), ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc (PDM), Ștefan Bolea (PSRM) și Olga Vlasenco (Partidul „Șor”)

Instanța a decis să amâne ședința, din motivul lipsei celor doi inculpați. Următoarea ședință a fost programată la data de 20 martie 2019.

În august 2017, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Iurie Chirinciuc la un an şi patru luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, cu aplicarea unei amenzi de 35 de mii de lei, dar şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani, executarea pedepsei fiind suspendată pentru o perioadă de un an.

Nicolae Ciobanu, administrator al firmei „Mobigrup Anturaj”, judecat în același dosar a fost condamnat de prima instanță la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de 1 an. Marin Sîrbu, administratorul companiei „Nouconst”, judecat în același dosar a fost condamnat la o amendă penală în mărime de 45 de mii de lei. 

ZdG a scris anterior că deşi, timp de un an şi jumătate, pe portalul instanţelor nu a fost anunţată nici o şedinţă în dosarul lui Iurie Chirinciuc, iar fostul ministru şi Procuratura Anticorupţie (PA) nu au comunicat faptul că ar fi atacat cu apel sentinţa primei instanţe, ulterior, după ce am încercat să aflăm la ce etapă se află acest dosar, pe site-ul Curţii de Apel (CA) Chişinău a şi fost programată o primă şedinţă.

Iurie Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. În aprilie 2017, acesta a fost reţinut, fiind bănuit că ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. La scurt timp, organele de drept au făcut publice mai multe imagini video, făcute cu o cameră ascunsă instalată în biroul lui Chirinciuc.

În august 2017, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Iurie Chirinciuc la un an şi patru luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, cu aplicarea unei amenzi de 35 de mii de lei, dar şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani, executarea pedepsei fiind suspendată pentru o perioadă de un an. Sentința era cu drept de atac în termen de 15 zile. Deși ZdG a discutat anterior cu reprezentanții Procuraturii Anticorupție, dar și cu Iurie Chirinciuc, aceștia nu au putut să ne informeze despre circumstanțele în care sentința dictată de prima instanță în august 2017 a fost pusă pe rol la Curtea de Apel Chișinău abia în luna februarie 2019, cu doar 4 zile înainte de alegerile parlamentare. Dacă sentința în dosarul lui Iurie Chirinciuc era definitivă și irevocabilă, acesta nu ar fi avut dreptul să candideze la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Citiți și: Contradicţiile din dosarul unui fost ministru: Fără drept de a ocupa funcţii publice, dar aspirant la funcţia de deputat