Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce (nu) spune Procuratura Generală…

Ce (nu) spune Procuratura Generală despre concediul acordat fostului șef PCCOCS

Pe 28 iunie, a doua zi după ce a plecat de la șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) și a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, Nicolae Chitoroagă a plecat în concediu.

Potrivit unor surse ZdG din cadrul procuraturii, Nicolae Chitoroagă, care a demisionat de la conducerea PCCOCS după ce presa a scos la iveală faptul că autoritățile au interceptat în ultimii ani mai mulți politicieni, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, a plecat în concediu pentru opt luni, până în februarie 2020.

Contactat anterior, Nicolae Chitoroagă a refuzat să spună pentru ce perioadă pleacă în concediu, invocând doar că de șase ani nu a avut nicio zi de concediu.

Întrebat dacă motivele pentru care pleacă în concediu sunt aceleași pentru care a renunțat la șefia PCCOCS, Nicolae Chitoroagă a confirmat că este vorba despre presiunea asupra sa și înlăturarea oricăror bănuieli precum că ar putea exista influență privind verificarea activității PCCOCS

„Mai sunt și alte motive. Eu șase ani nu am fost în concediu nicio zi. Concediul este legal și nu există nimic ieșit din comun” declara Nicolae Chitoroagă pentru ZdG acum câteva săptămâni.

Despre perioada concediului lui Nicolae Chitoroagă am întrebat, oficial, la Procuratura Generală. După două sptămâni am primit un răspuns, în care însă instituția spune doar că Nicolae Chitoroagă nu a utilizat concediul pentru anii 2013-2017, dar nu răspunde până când procurorul v alipsi de la muncă.

Ordinul cu privire la acordarea concediului de odihnă anual a fost semnat la 28 iunie 2019 de ex-procurorul general Eduard Harunjen.

Potrivit unei investigații RISE Moldova, în ultimii ani autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

Întrebat expres dacă demisia sa are legătură cu investigația RISE Moldova, care a dezvăluit că autoritățile au interceptat în ultimii ani mai mulți politicieni, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, Chitoroagă a răspuns afirmativ.