Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CC: dosare penale pot fi…

CC: dosare penale pot fi intentate pe numele judecătorilor doar dacă se probează „rea-credința”

constcourt.md

Curtea Constituțională (CC) a stabilit astăzi, 28 martie, că răspunderea penală a judecătorilor pentru pronunțarea intenționată a unei hotărâri ilegale este constituțională. Respectiv, CC a respins excepția de neconstituționalitate a art. 307 din Codul penal al R. Moldova, ridicată de Curtea Supremă de Justiție în cadrul dosarului magistratei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole. CC a stabilit că judecătorii din cadrul judecătoriilor, Curților de apel și Curții Supreme de Justiție pot fi trași la răspundere penală doar pentru pronunțarea cu intenție a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii. 

În temeiul art. 307 din Codul penal, judecătorul poate fi tras la răspundere penală pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii.  Respectiv, autorii excepției de neconstituționalitate au innvocat că articolul respectiv afectează principiul separaţiei puterilor în stat şi principiul independenţei judecătorilor, fapt contrar prevederilor din Constituție.

În procesul examinării sesizării, Curtea a solicitat opiniile Parlamentului, Preşedintelui R. Moldova și Guvernului, dar și opinia Comisiei de la Veneția. Cea din urmă a comunicat la 13 martie 2017, printr-un răspuns, că oricât de importantă ar fi libertatea judecătorilor în exerciţiul funcţiei lor judiciare, ea nu exclude tragerea la răspundere a acestora, dar a precizat că o asemenea răspundere operează doar în cazurile în care există rea-credinţă şi, dacă se poate demonstra, neglijenţă gravă.

Curtea a declarat că „răspunderea penală a judecătorului în temeiul art. 307 din Codul penal poate fi compatibilă cu principiul independenței judecătorului doar în urma unei interpretări restrictive și doar în baza unor probe incontestabile care ar demonstra intenția judecătorului în emiterea actului judecătoresc contrar legii”.

Hotărârea CC a fost luată de către judecătorii constituționali: Alexandru Tănase, Aurel Băieșu, Igor Dolea, Tudor Panțîru, Victor Popa și Veaceslav Zaporojan.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

În ultimul an, procurorul general a înaintat CSM-ului mai multe demersuri cu solicitarea aprobării pornirii urmăririi penale în privința judecătorilor, în baza art. 307. Este vorba despre dosarul penal pornit pe numele magistratei Domnica Manole, dar și dosarul penal în privința a 14 judecători acuzați de spă­la­rea a cir­ca 18 mili­ar­de de dola­ri din Fede­ra­ția Rusă, prin sis­te­mul jude­că­to­resc din Repu­bli­ca Mol­do­va.

Foto: constcourt.md