Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cauza penală de învinuire a…

Cauza penală de învinuire a șoferului care a provocat accidentul rutier soldat cu decesul campionului Moldovei la ciclism juniori, expediată în instanța de judecată

Valerian Răilean, campion al Moldovei la ciclism juniori. Sursa foto: Facebook/Alexandru Coşcodan

Procuratura municipiului Chișinău a finisat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a șoferului care a provocat accidentul rutier soldat cu decesul lui Valerian Răilean, campion al Moldovei la ciclism juniori.

Șoferul este învinuit de „încălcăre a regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudență decesul unei persoane”, potrivit Procuraturii Generale (PG).

Procurorii anunță că, la 21 februarie 2023, șoferul, care printr-o sentință pronunțată în anul 2019 a fost privat de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de trei ani, a urcat la volanul unui automobil și l-a condus pe drumul din direcția mun. Chișinău, spre com. Stăuceni.

„În timpul deplasării pe drumul menționat, conducătorul auto nu a manifestat prudența sporită la trafic, nu a ținut cont de totalitatea factorilor ce caracterizează condițiile rutiere, intensitatea şi nivelul de organizare a traficului rutier de care trebuie să țină cont fiecare conducător la determinarea vitezei necesare deplasării în siguranță, determinarea benzii de circulație şi modului de conducere a vehiculului, și drept urmare, cu partea din față a automobilului a comis tamponarea din spate a doi bicicliști minori, care se deplasau regulamentar pe marginea carosabilului în aceeași direcție”, anunță PG.

În urma accidentului care a avut loc, pe 21 februarie, în apropierea localității Stăuceni, doi bicicliști minori, au ajuns la spital în stare gravă. Pe 24 februarie, Valerian Răilean, în vârstă de 12 ani, campion al Moldovei la ciclism juniori, a decedat. Al doilea sportiv s-a ales cu o comoție cerebrală și cu clavicula fracturată.

Potrivit procurorilor, șoferul nu și-a recunoscut vina în comiterea faptei imputate. „Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport”, anunță PG.