Principală  —  IMPORTANTE   —   „Avia Invest”, datoare statului cu…

„Avia Invest”, datoare statului cu peste 22 milioane de lei. Autoritatea Aeronautică Civilă solicită intentarea dosarului de executare pentru neplata datoriei

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) informează printr-un comunicat de presă că la 1 mai 2020, „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a înregistrat o datorie restantă față de AAC în sumă de peste 22 de milioane de lei. În aceste condiții, AAC a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa „Avia Invest” SRL.

„De dimineață, conturile lui Avia Invest sunt blocate, din cauza neonorării obligațiunilor față de bugetul de stat, istorie din anii precedenți, demnă de toată atenția organelor de anchetă. Pentru că unele organe de stat au început a lucra după mulți ani de tihnă și stupiditate. Și acolo unde începe lucrul funcționarilor onești și competenți, se cam termină escrocii. Vorba clasicului britanic – se pare că e sfârșitul începutului”, a scris pe pagina sa de Facebook Oleg Tofilat, consilier al premierului în domeniul infrastructurii și transportului.

Potrivit AAC, în perioada 2017-2019 „Avia Invest” SRL a acumulat o datorie de peste 118 mil. lei. Datoria respectivă a fost formată în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”.

În scopul recuperării datoriilor sus-menționate, au fost inițiate mai multe cauze civile în instanța de judecată, iar în consecință pe data de 05.07.2019 între Autoritatea Aeronautică Civilă și SRL „Avia Invest” a fost încheiat un Contract de tranzacție. Prin Contractul dat, „Avia Invest” s-a obligat să stingă datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord. Pentru luna aprilie, curent, Avia Invest SRL, avea obligația să transfere până la data de 30.04.2020 în bugetul de stat, la contul trezorier al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11.158.980,06 lei. „Avia Invest” nu a achitat însă tranșa la data scadentă, fapt ce a determinat AAC să solicite intentarea dosarului de executare.

„Menționăm că aceste datorii au fost acumulate în perioada când Aeroportul Internațional Chișinău activa în condiții normale, cu un trafic de pasageri în creștere, iar sumele respective au fost colectate de către Avia Invest SRL, de la pasageri, pentru a fi transferate la bugetul de stat, dar au fost utilizate în alte scopuri”, precizează AAC.

Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă mai menționează că sunt atestate restanțe și la plățile curente, pentru taxele de supraveghere, pentru lunile februarie și martie, în valoare de peste 6 milioane lei.

Contactat pentru o reacție, serviciul de presă al „Avia Invest” ne-a comunicat că va reveni ulterior cu o poziție oficială.