Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avia Invest va depune o…

Avia Invest va depune o acţiune la Curtea Internațională de Arbitraj împotriva Guvernului R. Moldova

Compania Avia Invest anunță, prin intemerdiul unui comunicat de presă, că a încheiat un acord cu firma de avocatură internațională Hillmont Partners pentru protejarea drepturilor și intereselor legitime ale companiei în relațiile cu Guvernul R. Moldova. Astfel, Avia Invest ar urma să depună o acțiune la Curtea Internațională de Arbitraj de la New Yor împotriva autorităților de la Chișinău.

„Avia Invest intenționează să demonstreze că acțiunile Guvernului Republicii Moldova cu privire la concesionar nu respectă condițiile și obligațiile din acordul de concesiune, încalcă diverse convenții internaționale și dreptul internațional în general”, este menționat în comunicatul emis de compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.

Totodată, Avia Invest precizează că practica litigiilor privind investițiile internaționale arată că încălcarea unilaterală a obligațiilor contractuale de către guverne în raport cu investitorii este interpretată din punctul de vedere al dreptului internațional exclusiv în favoarea investitorilor și Guvernul Republicii Moldova riscă astfel să producă daune economice substanțiale țării.

„Avia Invest va continua să respecte şi să îndeplinească toate condițiile acordului de concesiune, inclusiv cele cu privire la aplicarea tarifelor aeroportuare și nu se va raporta la deciziile ilegale ale Parlamentului. Avia Invest nu va ceda presiunii politice”, precizează Avia Invest.

În septembrie 2019, cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu a abrogat hotărârile de Guvern cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Ulterior, APP a depus o cerere de chemare în judecată împotriva companiei „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Chișinău.