Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   AUDIO/ Funcționari de la Direcția…

AUDIOFuncționari de la Direcția Teritorială ANSA din Ungheni şi oameni de afaceri, cercetați penal într-o amplă schemă de corupție

Mai mulți funcționari de la Direcția Teritorială Siguranța Alimentelor din Ungheni a ANSA, precum și oameni de afaceri, sunt cercetați penal, în mai multe dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, corupere activă și luare de mită. Mai exact, aceștia sunt cercetați pentru eliberarea frauduloasă a zeci de certificate fito-sanitare și sanitar-veterinare agenților economici, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA).

În cadrul documentării s-a constatat, că din decembrie 2021 și până în prezent, șeful interimar al Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni, în complicitate cu doi subalterni responsabili de domeniul Sănătatea Plantelor, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenți economici în schimbul certificatelor fitosanitare, ce permit exportarea produselor fără un control al mărfii.

„Sumele de bani ce ar fi fost primite sistematic de la exportatori variau între 3 000 – 5 000 lei, iar eliberarea actelor avea loc fără efectuarea verificărilor ce atestă inspecția mărfii, inclusiv în afara orelor de muncă și în zile de odihnă, când programul informațional nu permite acest lucru.

Într-o perioadă similară de timp, în cadrul aceleiași scheme de corupție, alți doi șefi de la Direcţie, responsabili de gestionarea domeniului Sănătate Animală, ar fi eliberat, pentru mită, certificate sanitar-veterinare agenților economici care duceau la abator animale neînregistrate în sistemul unic de evidență”, anunță CNA.

Pentru a le da proveniență, potrivit CNA, funcționarii ar fi utilizat datele animalelor identificate și înregistrate după alte persoane fizice, în „Sistemul de Identificare și Trasabilitate a Animalelor” la care aveau acces. Adeverințele veterinare, emise cu ilegalități, permiteau agenților economici și persoanelor fizice să vândă carnea în piețele specializate sau să o livreze în instituții publice, inclusiv grădinițe.

De asemenea, CNA a publicat înregistrarea unei discuții despre cum erau eliberate, contra mită, certificatele fito-sanitare și sanitar-veterinare agenților economici, de către funcționari de la Direcția Teritorială Siguranța Alimentelor din Ungheni.

– Iaca el amu trebuie să-mi dea mie vreo 10 000 de lei.
– Oho!
– Și asta pentru două luni, trebuie să-mi dea 10 000 de lei și s-o apucat, ei, da e prea mult. Ei, ia da poate ne faci reducere, că nu ai lucrat chiar după ora cinci tot.
– Eu numai lucrez cu tine, dacă tu nu vrei să-mi plătești…
– Da vezi că noi lucrăm aicea toți în lanț, dacă nu fac eu, nu face nici Marin, nu poate fără mine să facă, acum el îmi plătește și mie și la ceilalți, pentru că fiecare document costă bani, știi.
– Fără document nu o să treacă grâu’, grăunțele.
– Nu poate, clar că nu poate, eu dacă nu-i fac lui certificat, mașina nu iese din vamă.

Publicitate
Publicitate