Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Aprobat de Guvern: Deținuții nu…

Aprobat de Guvern: Deținuții nu vor putea cere reducerea pedepsei pentru condiții precare până în septembrie

Guvernul a aprobat miercuri, 12 februarie, proiectul de lege privind suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deţinut în condiţii precare.

Moratoriul ar putea fi aplicat până în septembrie, perioadă în care va fi analizat impactul normei, după care să se decidă dacă instrumentul compensatoriu va fi ajustat, păstrat sau anulat.

„Proiectul este o urgență și a intervenit în condițiile în care în R. Moldova sunt deținute în jur de 6700 de persoane, dintre care peste 5000 au depus cerere de reducere a termenului, pare peste 1000 au beneficiat. Ies la libertate persoane care reprezintă pericol pentru securitatea statului. Pedeapsa penală este fixată de judecător pentru perioada în care să se resocializeze și să fie pregătit pentru a fi reîncadrat în societate”, a argumentat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Acesta a precizat că cererile depuse vor fi examinate „în condițiile legislației în care au depus”.

Proiectul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Parlament.

Conform mecanismului compensatoriu care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, plângerile deținuților sunt examinate de judecătorul de instrucție în maximum trei luni, că sarcina probațiunii lipsei de încălcare a condițiilor de detenție invocate de autorul plângerii îi revine reprezentantului administrației instituției penitenciare și că acesta prezintă instanței de judecată în scris, în termen de 10 zile, un raport în care răspunde la toate pretențiile invocate de condamnat sau prevenit în plângere, cu menționarea măsurilor întreprinse pentru înlăturarea condițiilor de detenție contestate.

Printre cazurile de rezonanță în care a fost aplicat acest mecanism compensatoriu se numără cel al fostului premier Vlad Filat. La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a redus cu 682 de zile sentința cu nouă ani de închisoare, iar ulterior acesta a fost eliberat. Totodată, luna trecută, lui Veaceslav Platon i-a fost redus termenul cu 565 de zile.

În august 2019, fostul sportiv Ion Șoltoianu, condamnat în 2013 la 12 ani de închisoare pentru omor, păstrare ilegală de arme şi şantaj, a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13 prin aplicarea aceluiași mecanism compensatoriu.