Alți doi judecători de la Curtea de Apel Chișinău refuză să examineze dosarul Șor. Care este motivul și ce urmează

După ce judecătorii Curții de Apel Chișinău Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul Șor, iar acesta a fost repartizat altui complet de judecată, alți doi magistrați din aceeași instanță au depus cereri de autorecuzare de la examinarea cauzei. Este vorba despre Igor Mânăscurtă și Oxana Robu. Cei doi au motivat abținerea prin faptul că au în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării. Astăzi, 29 ianuarie, a fost format un al treilea complet de judecată pentru examinarea dosarului de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Ilan Șor, format din magistrații Stelian Teleucă, Alexandru Spoială și Svetlana Balmuș. Ultima este judecător-raportor pe caz.

Purtătoatea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău Octeabrina Popa a declarat pentru Ziarul de Gardă că la 29 ianuarie, președintele instanței de apel Ion Pleșca a semnat o încheiere prin care a fost format un nou complet de judecată pentru examinarea dosarului Șor, iar o ședință a fost fixată pentru 12 februarie. Octeabrina Popa a precizat că ședința de astăzi în dosarul Șor a fost amânată pe motiv că nu era încă stabilit completul de judecători.

Svetlana Balmuș are o experiență de judecător de 19 ani. În 2015, aceasta a fost avansată la Curtea de Apel Chișnău. În aprilie 2017, Balmuș alături de judecătorii Xenofon Ulianovschi și Ion Secrieru, au menținut hotărârea primei instanțe prin care avocatul-vedetă Valerian Mânzat a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar penal de escrocherie în domeniul asigurărilor.

Stelian Teleucă activează în sistem din 2006, fiind judecător la Judecătoria Botanica. În decembrie 2014, acesta a fost numit magistrat la Curtea de Apel Chișinău. ZdG a scris că judecătorul Stelian Teleucă, prin intermediul unei decizii pronunțate, a contribuit ca mai multe terenuri publice din Chișinău să ajungă în proprietate privată.

Alexandru Spoială este judecător din 2009, activând la Judecătoria Chișinău sectorul Ciocana. Din mai 2017, Spoială este magistrat la Curtea de Apel Chișinău. În 2017 ZdG a scris că Alexandru Spoială a beneficiat de o donaţie de 6 mii de euro, cumpărându-şi o Honda CRV, fabricată în 2008, cu 144 mii de lei.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău pe 15 ianuarie 2018, după șase luni de blocaj în Judecătoria Chișinău.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Reporter

  Am spus-o de nenumărate ori! Protectorul escrocului Ilan Șor, stăpânul justiției moldovenești, oligarhul uzurpator Plahotniuk a primit circa 2 miliarde de dolari din banii furați de escroc, pentru ca dosarul Șor să nu treacă de Curtea de Apel înaintea alegerilor parlamentare ordinare.

  Tărăgănarea la nesfârșit a dosarului escrocului Șor va continua până la alegerile parlamentare ordinare de la sfârșitul anului, când escrocul Șor urmează să fie ales deputat în Parlament pe circumscripția Orhei. Atunci escrocul Ilan Șor va scăpa de închisoare, iar oligarhul Plahotniuk va fi sigur de cele 2 miliarde de dolari primiți.

  De unde știu acest lucru? Este clar ca bună ziua! Este al treilea complet a Curții de Alel care este desemnat, după ce dosarul a fost tărăgănat pe motiv de traducere în limba rusă timp de mai mult de jumătate de an. Care vor fi următoarele motive pentru tărăgănarea dosarului le vom vedea în continuare. Dar un lucru este absolut clar. Atâta timp cât oligarhul uzurpator este la conducerea statului capturat, atâta timp escrocul Ilan Șor nu va fi la închisoare!

  Mai degrabă eu voi fi la închisoare, fiindcă sunt REPORTER principial și cinstit, decât escrocul Ilan Șor, fiindcă a furat de la poporul moldovenesc 2,7 miliarde de dolari!

  P.S. Moșneagul schizofrenic, care postează cu zeci de nume diferite tot felul de prostii continuă să posteze tâmpenii schizofrenice și cu numele meu ‘Reporter’. Rog în mod repetat Modelatorul să nu-i mai permită acest lucru!

 2. Lilian 007

  Da mai rabdă puțin Ilancik! Că nu mai ai mult de așteptat! Unchiul Vlad (Plahotniuc) îți va găsi judecători buni la Curtea de Apel! Va costa, dar ții minte cum spunea Marele regretatul Miron? Tot cei bun, costă mult!

  Tu nu te descuraja așa! Încă puțină răbdare! Mai scarpin-o sub burtă pe Jasmin, că Moldova are nevoie de apărători ai Patriei. Mai fă vreunul. Mai bea vreun fuger de vin de colecție. Și nu uita de toromacii ceia din Șorhei. Mai aruncă-le niște cârnăciori gratis! Da nu chiar din cei de restaurant, să nu li se lipească potroacele lor puturoase!

 3. Costel

  incearca si pune la puscarie un evreu …deodata toti te vor face antisemit, mai ales cei din SUA si UE , nu mai fiti naivi no mailuat plahotniuc 2 miliarde, el nici 1 miliard nu o luat…banii sunt in SUA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *