Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky, în Parlamentul Finlandei: Rusia…

Zelensky, în Parlamentul Finlandei: Rusia continuă să lupte atât de brutal, încât adesea te întrebi dacă aceștia sunt oameni

Sursa foto: CNN

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a susținut vineri, 8 aprilie, un discurs în format online în Parlamentul finlandez. El a declarat că Rusia continuă să lupte cu „brutalitate și fără sens”, scrie unian.net.

Potrivit lui Zelensky, în prezent, Federația Rusă adună „cât mai mulți oameni care sunt capabili să țină armele în mână pentru a continua agresiunea împotriva Ucrainei”.

„Se caută mercenari în toată lumea. Trimit luptători din diverse grupuri teroriste și așa-numitele „armate private” care au fost create de unii oficiali ruși, pe care pur și simplu nu i-am văzut printre militarii ruși capturați. Ei adună ucigași cu foarte multă experiență și băieți foarte tineri născuți în 2003-2004. Dar niciunul dintre ei nu a putut explica de ce au nevoie de acest război împotriva Ucrainei, de aceste atacuri cu rachete asupra civililor și de cruzimea pe care a văzut-o lumea în Bucha și în alte orașe eliberate de armata ucraineană”, a declarat președintele ucrainean.

Zelensky a menționat că printre cei aproape 200.000 de soldați ruși au fost și persoane care au făcut totul pentru a nu lupta „au fugit în Rusia, s-au predat în mod deliberat, și-au provocat răni grave pentru a ajunge la spital și au părăsit zona de luptă”.

„Ei continuă să lupte în așa fel încât adesea te întrebi dacă aceștia sunt oameni în general? (…). Armata rusă știa cu siguranță că civili obișnuiți sunt acolo. Au văzut că nu există nicio amenințare, dar au tras. Există cazuri frecvente în care civilii au fost pur și simplu zdrobiți de vehicule blindate. Știți cu toții ce a făcut armata rusă în orașul nostru Bucha”, a spus șeful statului ucrainean.

Vineri, 8 aprilie, două rachete lansate de trupele ruse au lovit gara feroviară din localitatea Kramatorsk, regiunea Donețk. În urma atacului, cel puțin 30 de oameni au murit, iar peste 100 au fost răniți.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.