Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelenski: „Reconstrucția Ucrainei nu este…

Zelenski: „Reconstrucția Ucrainei nu este proiectul unei singure națiuni, ci este sarcina comună a întregii lumi democratice”. UE vrea să creeze o platformă pentru a ajuta guvernul de la Kiev

Reconstrucția Ucrainei este o „sarcină comună” a lumii democratice, a declarat luni 4 iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul mesajului de deschidere a „Conferinței de redresare a Ucrainei” de la Lugano, Elveția – o conferință de două zile care urmărește să stabilească o foaie de parcurs pentru reconstrucția Ucrainei după invazia Rusiei. În același timp, Ursula Von der Leyen a anunțat că UE a propus guvernului de la Kiev să înființeze o platformă care să coordoneze reconstrucția țării și să sprijine agenda de reforme, scrie CNN.

„Reconstrucția Ucrainei nu este un proiect local. Nu este un proiect al unei singure națiuni, ci o sarcină comună a întregii lumi democratice, a tuturor țărilor care pot spune că sunt civilizate”, a declarat Zelenski în discursul virtual.

Președintele ucrainean a mai spus că restaurarea țării sale înseamnă restaurarea principiului vieții, „restaurarea spațiului vieții, restaurarea a tot ceea ce face ca oamenii să fie umani”.

Această reconstrucție implică, de asemenea, „o oportunitate pentru țările noastre și pentru companiile noastre și pentru specialiștii noștri de a arăta de ce libertatea este mai puternică decât orice tiranie”, a adăugat el.

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat luni că Uniunea Europeană a propus crearea unei platforme de reconstrucție pentru a ajuta guvernul ucrainean să reconstruiască țara după războiul cu Rusia.

„Comisia Europeană a propus guvernului ucrainean să înființeze o platformă de reconstrucție pentru a cartografia nevoile de investiții, pentru a coordona acțiunile, pentru a canaliza resursele și, bineînțeles, în sprijinul unei agende de reforme ambițioase”, a declarat Von der Leyen în timpul ceremoniei de deschidere a conferinței de redresare a Ucrainei.

„Această platformă va fi locul în care se vor contura orientările strategice și prioritățile pentru activitatea noastră comună”, a adăugat ea.

Von der Leyen a mai spus că platforma „se va concentra pe o reconstrucție pregătită pentru viitor, pe trecerea la neutralitatea climatică, pe adoptarea deceniului digital și pe construirea unei economii sociale de piață care să nu lase pe nimeni în urmă”.

Oficialul UE a afirmat că scopul Kremlinului este de a „submina însăși existența Ucrainei ca stat”, „distrugerea militară, politică și economică” a țării și că Uniunea Europeană „nu va permite niciodată ca acest lucru să se întâmple”.

Von der Leyen a adăugat că UE a mobilizat deja un sprijin financiar de 6,2 miliarde de euro și că „trebuie să vină mai mult și va veni și mai mult”.

Prim-ministrul ucrainean Denis Şmihal a reiterat nevoia de asistență financiară în discursul său din cadrul conferinței, afirmând că planul de redresare a țării va costa aproximativ 750 de miliarde de dolari. Șmihal a declarat că activele rusești confiscate ar trebui să fie o sursă cheie de finanțare.

„Cine ar trebui să plătească pentru planul de redresare, care este deja estimat la 750 de miliarde de dolari? Credem că sursa cheie de recuperare ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși. Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Ele au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trase la răspundere pentru aceasta”, a declarat Șmihal în timpul conferinței, adăugând că „activele înghețate ale Rusiei, conform diferitelor estimări, variază între 300 și 500 de miliarde de dolari”.

Potrivit premierului ucrainean, alte surse de finanțare pentru planul de redresare ar trebui să includă granturi și împrumuturi cu dobândă redusă din partea organizațiilor financiare internaționale și a țărilor partenere, investiții din sectorul privat și contribuții extrabugetare de la persoane fizice și juridice, precum și fonduri bugetare proprii ale Ucrainei.

Premierul ucrainean a mai spus că pierderile directe ale Ucrainei în materie de infrastructură se ridică la peste 100 de miliarde de dolari.

„Peste 1.200 de instituții de învățământ, peste 200 de spitale, mii de kilometri de conducte de gaz, apă și rețea electrică, drumuri și căi ferate au fost distruse sau avariate”, a afirmat prim-ministrul Ucrainei.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131. UE va crea o platformă pentru reconstrucția Ucrainei: Kievul estimează că va avea nevoie de circa 750 de miliarde de dolari