Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Zelensky cere eliberarea primarului…

VIDEO Zelensky cere eliberarea primarului din Melitopol și îndemnă mamele din Rusia să nu-și trimită fii la război: „Acţiunile invadatorilor ruşi vor echivala cu acţiunile teroriştilor ISIS”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a transmis un nou mesaj în care a vorbit despre rezistenţa armatei ucrainene, dar şi despre pierderile inamicului. Zelensky a cerut eliberarea primarului din Melitopol, acuzând Rusia că acţiunle sale vor echivala cu ale teroriştilor ISIS.

Într-un mesaj video, preşedintele Ucrainei s-a adresat direct militarilor ruşi cărora le-a transmis că se pot salva, dacă predau armele şi pleacă acasă. De asemenea, le-a transmis mamelor din Rusia să nu-şi trimită copiii la război într-o ţară străină.

„Evident, acesta este un semn de slăbiciune din partea invadatorilor care nu au găsit niciun sprijin pe pământurile noastre, deşi au contat pe el (…) este clar pentru orice stat democratic din lume că un primar ales legitim este cu adevărat reprezentantul oamenilor (…) Rusia probabil îşi imaginează că un primar este un şef care poate fi uşor înlăturat şi nu înseamnă nimic. Dar aici este Ucraina, aici este Europa, o lume democratică, prin urmare, capturarea primarului din Melitopol, este o crimă nu dar faţă de o persoană, nu doar faţă de o comunitate anume sau faţă de Ucraina, ci şi faţă de democraţia însăşi”, a mai afirmat Zelensky.  

„Acţiunile invadatorilor ruşi vor echivala cu acţiunile teroriştilor ISIS. Toată ţara a văzut că Melitopol nu s-a predat invadatorilor. (…) Ucraina cere eliberarea imediată a primarului din Melitopol şi garantarea securităţii tuturor conducătorilor comunităţilor din întreaga ţară (…) Dacă ”, a mai afirmat Zelensky.  

Zelensky s-a adresat din nou mamelor din Rusia: „Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină. Nu credeţi promisiunile că vor fi trimişi doar undeva pentru exerciţii sau doar undeva în condiţii non-combat. Verificaţi unde este fiul dvs. Şi dacă ai chiar şi cea mai mică suspiciune că fiul tău ar putea fi trimis la războiul împotriva Ucrainei, acţionează imediat. Nu-ţi da fiul la moarte sau în robie. Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război îngrozitor şi Ucraina nu vrea, dar se va apăra atât cât va fi necesar”, a mai afirmat Zelenski.  

Zelenski afirmă că peste 12 000 de militari ruşi au murit de la debutul războiului şi mult mai mulţi au fost răniţi. 

Citiți și: Presa ucraineană: Primarul orașului Melitopol a fost răpit de armata rusă

Noi bombardamente au avut loc, sâmbătă dimineață, în Ucraina. Focuri de artilerie lovesc zonele rezidenţiale. Situaţia din oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, este critică, susţin oficialii. Ucraina avertizează că vecina Belarus ar putea plănui o invazie pe teritoriul său şi acuză Rusia că încearcă să-şi tragă aliatul în război organizând atacuri aeriene de pe teritoriul Belarusului. Preşedintele SUA, Biden, s-a alăturat aliaţilor pentru a lovi Moscova în ceea ce priveşte comerţul şi a închide fondurile de dezvoltare, precum şi interzicerea importurilor de fructe de mare, vodcă şi diamante ruseşti.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.