Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Se împlinesc 9 ani…

VIDEO Se împlinesc 9 ani de la anexarea Crimeei de către Rusia. Putin vizitează peninsula

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, la nouă ani după ce a proclamat „oficială” ocuparea acesteia, scrie hromadske.ua.

Instituții de presă controlate de Kremlin relatează despre vizita lui Putin în Crimeea.

„Președintele nostru Vladimir Vladimirovici Putin știe să surprindă. În sensul bun al cuvântului” a scris Razvojayev pe Telegram.

Potrivit acestuia, sâmbătă urma să fie inaugurată o școală de arte pentru copii, cu participarea lui Putin prin videoconferință.

„Dar Vladimir Vladimirovici a venit în persoană. El însuși. La volan. Pentru că într-o zi istorică ca astăzi, el este mereu alături de Sevastopol și de oamenii săi”, a spus Mihail Razvojayev, guvernatorul Sevastopolului.

La 16 martie 2014, în Republica Autonomă Crimeea a avut loc așa-numitul referendum privind statutul peninsulei, nerecunoscut de comunitatea internațională. În timpul referendumului, militari ruși și forțe speciale nemarcate au fost prezenți în peninsulă. La 18 martie 2014, președintele rus Vladimir Putin a anunțat „încorporarea Crimeei în Federația Rusă”, anexând astfel peninsula ucraineană. Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite nu au recunoscut rezultatele „referendumului”.

Sosirea lui Putin în Crimeea a fost anunțată la o zi după ce Camera preliminară a Curții Penale Internaționale de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele său. Prin urmare, în afara Rusiei, Putin are dreptul de a fi reținut și adus în fața instanței. El poate fi reținut pe teritoriul țărilor care au ratificat Statutul de la Roma. Ucraina doar l-a semnat, dar nu l-a ratificat.