Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Revoluția din Kazahstan. În…

VIDEO Revoluția din Kazahstan. În Taldykorgan se aud împușcături. Aeroportul din Almaty a fost închis

Forțele de securitate” din Kazahstan au alungat toți manifestanții din Piața Republicii din Almaty. Locul a fost epicentrul protestelor din oraș. Autoritățile au anunțat că au satisfăcut cerințele inițiale ale protestatarilor și au înghețat prețurile la gazul lichefiat pentru mașini, timp de șase luni, la nivelul la care se aflau înainte de creșterea bruscă de la începutul lunii. Uniunea Europeană este „foarte îngrijorată” de evoluţia situaţiei în Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de „situaţii care trebuie evitate”.

UPDATE 18:44 În orașul Taldykorgan, regiunea Almaty, se aud împușcături. Aeroportul din Almaty a fost închis pe termen nelimitat, transmite Russian Today.

UPDATE 17:15 Rusia a răspuns sâmbătă furioasă la un comentariu al secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Kazahstanul ar putea avea dificultăți în a scăpa de trupele ruse, spunând că ar trebui să reflecteze în schimb asupra amestecului armatei americane în întreaga lume, relatează Reuters. Blinken a contestat vineri justificarea Rusiei pentru trimiterea de forțe în Kazahstan după câteva zile de tulburări violente în țara din Asia Centrală. Ministerul de Externe al Rusiei a calificat remarca lui Blinken „tipic jignitoare” și l-a acuzat că glumește despre evenimentele tragice din Kazahstan. Acesta a spus că Washingtonul ar trebui să-și analizeze propriul istoric al intervențiilor în țări precum Vietnam și Irak.

UPDATE 14:48 Jurnalistul canalului de televiziune „Dozhd” Vasily Polonsky și fotograful Vasily Krestyaninov din Almaty au fost împușcați în picioare de bărbați înarmați, scrie meduza.

UPDATE 14:45 Un jurnalist al RT Stanislav Obishchenko a fost reținut în Kazahstan, scrie rt.

UPDATE 14:40 Forțele de menținere a păcii din Rusia și Belarus ajung în Kazahstan, pe aerodromul Zhetygen.

UPDATE 12:45 Un cetățean israelian a fost ucis în timpul protestelor violente care au zguduit Kazahstanul în ultima săptămână, a anunțat sâmbătă ministerul afacerilor externe din Israel citat de Reuters. Este vorba despre un tânăr de 22 de ani care a fost împușcat vineri în capitala financiară Almaty.

Zeci de protestatari și 18 ofițeri au murit, în timp ce sute de oameni au fost răniți și peste 3.000 arestați de la izbucnirea celor mai ample proteste antiguvernamentale din fosta republică sovietică.

UPDATE 12:00 În Almaty, un copil de 11 ani a murit în urma unor focuri de armă, iar un alt adolescent de 15 ani a fost rănit, a declarat Ombudsmanul pentru Drepturile Copilului din Kazahstan.

UPDATE 11:50 Transferul principalelor forțe ale contingentului rus al forțelor de menținere a păcii CSTO în Kazahstan continuă de pe aerodromul Chkalovsky din regiunea Moscova.

UPDATE 11:45 Președintele rus Vladimir Putin a avut sâmbătă o nouă rundă de convorbiri telefonice cu președintele kazah Tokayev, informează Reuters. Acesta i-a transmis liderului de la Moscova că situația din țară este stabilizată și i-a mulțumit, din nou, pentru intervenția militară a Rusiei.

UPDATE 10:25 Germania a oprit exporturile de arme către Kazahstan din cauza tulburărilor din această ţară, informează sâmbătă DPA.

UPDATE 9:50 Autoritățile din Kazahstan l-au reținut pe Karim Massimov, fostul șef al comitetului pentru securitate națională al țării, pentru suspiciuni de trădare, relatează Reuters.

Massimov, care a fost concediat în timpul acestei săptămâni ca urmare a protestelor care au zguduit întregul Kazahstan, a fost reținut împreună cu un număr de alți oficiali din statul kazah, au anunțat reprezentanții comitetului pentru securitate națională. Ceilalți oficiali nu au fost numiți și nu au fost date nici alte detalii cu privire la situație.

Massimov nu a putut fi contactat de jurnaliștii Reuters, anunță agenția de presă.

UPDATE 8 ianuarie, 9:20 În timpul protestelor din Kazahstan, peste 4,2 mii de persoane au fost duse la inspectoratul de poliție, printre deținuți se numără cetățeni străini, a precizat centrul de situație al Ministerului Afacerilor Interne al republicii.

„Printre deținuți se numără cetățeni străini. 4 266 de persoane au fost aduse la poliție. Peste o sută de persoane au fost reținute în regiunea Almaty. Potrivit datelor preliminare, cetățeni străini au fost reținuți”, a declarat Ministerul Afacerile Interne au declarat într-un comunicat.


UPDATE 21:30 Ordinea a fost restabilită în Kazahstan şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe. Conform presei locale, se mai aud împuşcături sporadice, mai ales la Almaty, unde au avut loc cele mai grave violenţe. Presa a mai relatat despre mai multe confruntări, inclusiv o tentativă a manifestanţilor de a pătrunde într-o unitate militară din provincia Actobe şi un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almaty.

UPDATE 20:00 Peste 100 de participanți la protest au fost reținuți în Almaty.

UPDATE 19:05 Trupele ruseşti sosite în Kazahstan sunt formate din subunităţi de paraşutişti şi militari ai trupelor speciale. Pe lângă TAB-uri şi maşini de luptă ale infanteriei, militarii ruşi au în dotare inclusiv echipamente de război electronic şi drone folosite pentru bruierea comunicaţiilor, care ar putea fi folosite pentru a-i împiedica pe demonstranţi să se coordoneze, să facă poze ori să filmeze abuzurile şi crimele comise de forţele de represiune ale guvernului din Kazahstan.

UPDATE 18:20 Protestatarii au instalat corturi în piața din Aktau.

UPDATE 18:15 În Kazahstan, pagubele cauzate de revolte au fost estimate la 200 de milioane de dolari.

UPDATE 18:12 Poliția din Kazahstan a reținut șapte persoane înarmate în timpul unui raid în Almaty.

UPDATE 17:30 Fostul consilier al primului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev, fostul ministru al culturii și informațiilor Yermukhamet Yertysbayev consideră că „trădarea unor oficiali” este unul dintre motivele crizei din țară.

UPDATE 16:42 Aviația rusă de transport militar efectuează transferul personalului militar al forțelor armate ale Kârgâzstanului de la forțele de menținere a păcii CSTO în Kazahstan.

UPDATE 16:00 Peste 60 de persoane au fost rănite în orașul Șîmkent din Kazahstan în timpul revoltelor. Militari, polițiști și civili cu diverse răni au fost internați în spital.

UPDATE 15:40 Potrivit poliției, teroriștii au folosit arme de foc și au aruncat cu pietre în orașul Șîmkent. Camerele de supraveghere au surprins un vehiculul care a adus arme.

UPDATE 15:30 În zona Pieței Republicii din Almatî continuă confruntările. Cadavrele sunt văzute afară. Sunt câteva mașini ciuruite de gloanțe și cel puțin două dintre ele au cadavre înăuntru.

UPDATE 14:10 Militarii belaruși au început să-și îndeplinească sarcinile care le-au fost atribuite

UPDATE 14:05 În Almaty sunt adevărate scene de război. În imaginile care circulă pe rețelele sociale pot fi auzite focuri de armă automată, trase spre demonstranți. 

UPDATE 13:00 Kazahstan impune, în unele regiuni, restricții de vânzare de gaze.

„Există restricții temporare privind vânzarea de gaz lichefiat în sudul și vestul Kazahstanului din cauza măsurilor de securitate la benzinării și a lipsei internetului”, anunță Ministerului Energiei al țării.

UPDATE 12:42 Nouă avioane Il-76 cu echipamente militare au aterizat pe aerodromul din Almaty, Kazahstan, a anunțat Ministerul Apărării. Președintele republicii, Kassym-Zhomart Tokayev, a cerut asistență militară pe fondul tulburărilor din țară. Pe lângă Rusia și Armenia, sprijinul va fi oferit de alți membri CSTO – Kârgâzstan, Armenia, Belarus și Tadjikistan.

UPDATE 12:36 Fostul bancher Ablyazov a declarat că este lider al opoziției și al protestelor din Kazahstan, scrie Ria.

Kazakhstan face parte acum din jocul geopolitic iar dacă Occidentul nu intervine atunci Rusia va îngenunchia republica din centrul Asiei într-o mișcare de restaurare a URSS, spune Mukhtar Ablyazov, fost ministru și bancher kazah care se proclamă liderul mișcării de protest într-un interviu exclusiv pentru Reuters.

Mukhtar Ablyazov, fost ministru care trăiește în prezent la Paris, spune că Occidentul trebuie să intervină. „Altfel, Kazakhstan va deveni Belarus iar (președintele Rusiei Vladimir Putin) își va pune în practică programul cu minuțiozitate: acela de a recrea o structură similară cu Uniunea Sovietică”, a declarat Ablyazov pentru Reuters.

Ablyazov s-a proclamat lider al protestelor opoziției și a spus că este consultat zilnic în legătură cu tacticile derulate în Almatî.

UPDATE 11:03 Soldații pot trage acum fără avertisment în Kazahstan, a anunțat președintele țării, în condițiile în care demonstrațiile antiguvernamentale continuă.

UPDATE 10:20 Forțele de menținere a păcii, împreună cu agențiile de aplicare a legii din Kazahstan, au preluat controlul aeroportului Almaty, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

UPDATE 9:50 În a șasea zi de proteste, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat vineri că ordinea constituţională a fost „în linii mari restabilită”. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat despre uciderea a 26 de „infractori”, scrie meduza.

Președintele kazah Kassym-Zhomart Tokayev a anunțat că ordinea publică a fost restabilită „practic” în toate regiunile țării, în a șasea zi de proteste. „Autoritățile locale dețin controlul asupra situației. Dar teroriștii continuă să folosească arme și să deterioreze proprietățile cetățenilor”, a declarat Tokayev.

UPDATE 9:45 În piața centrală din Almaty se aud împușcături după o perioadă relativ lungă de tăcere, transmite corespondentul RIA Novosti. Este posibil ca schimbul de focuri să fie cu manifestanții care s-au baricadat într-un birou din apropiere al unuia dintre canalele TV.

UPDATE 9:02 În Kazahstan a fost deconectat, repetat, internetul.

UPDATE 9:00 În timpul revoltelor din Kazahstan, 216 de polițiști au avut de suferit, scrie ria.

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a „teroriştilor” antrenaţi în străinătate

În Kazahstan, din cauza protestelor în masă, internetul este blocat pentru a treia zi. Pe 5 ianuarie internetul a fost deconectat complet, seara conexiunea a început să fie restabilită, dar apoi internetul a fost din nou oprit.

Un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almaty, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. 

Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat miercuri demisia Guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

VIDEO/ Kazahstanul, deconectat de la internet. Presa anunță că un protestatar a fost ucis în Atyrau