Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine este Evgheni Prigojin?

Cine este Evgheni Prigojin?

Evgheni Prigojin, care este acum acuzat de revoltă, a devenit un jucător cheie în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, scrie BBC. El este responsabil de o armată privată de mercenari – cunoscută sub numele de grupul Wagner – care conduce atacul rus în zonele cheie ale războiului.

Cunoscut printre închisorile Rusiei, Prigojin a recrutat mii de criminali condamnați din închisoare pentru Wagner – indiferent cât de grave ar fi crimele lor – atâta timp cât au fost de acord să lupte pentru el în Ucraina.

Înainte ca Rusia să înceapă ceea ce a devenit cel mai grav conflict armat al Europei de după al Doilea Război Mondial, Prigojin a fost acuzat de amestec în alegerile americane și de extinderea influenței Rusiei în Africa.

Anterior, acesta vândea hot dog și a conducea o companie de catering, care a fost contractată să furnizeze alimente Kremlinului, câștigându porecla de „bucătarul lui Putin”.

Relațiile lui Prigojin cu armata rusă au devenit foarte tensionate. El a criticat în repetate rânduri conducerea Rusiei, susținând că ministerul apărării a lăsat mercenarii Wagner fără muniție. La un moment dat, Prigojin i-a acuzat chiar de trădare pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major General, Valery Gerasimov.