Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un „cimitir” a fost instalat…

Un „cimitir” a fost instalat în fața Ambasadei Federației Ruse de la Kiev

În fața Ambasadei Rusiei de la Kiev, a avut loc o acțiune de comemorare a soldaților ucraineni decedați lângă Ilovaisk în august 2014. Mitingul s-a desfășurat sub sloganul: „O să răspundeți pentru Ilovaysk!”. Participanții au instalat în fața Ambasadei Rusiei un cimitir improvizat, format din cruci albe, cu numele soldaților uciși scrise pe ele, informează lenta.ru.

Participanții la eveniment au declarat că autoritățile ruse ar fi vinovate de ceea ce s-a întâmplat și au ars steagul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD).

La 28 august, șeful cooperării civil-militare a Forțelor Armate ale Ucrainei, Alex Nozdrachyov, a precizat că în bătăliile din august 2014, din Ilovaisk, mai mult de 200 de soldați ruși au fost uciși, iar alți 300 au fost răniți.

De partea ucraineană, în acele bătălii au murit 366 de soldați, dintre care 150 de militari ai Forțelor Armate ucrainene, a spus Nozdrachev. Totodată, 84 de soldați sunt dați dispăruți și 11 rămân în captivitate în RPD. Numărul persoanelor dispărute include și corpurile  care nu pot fi identificate.

În timpul operațiunii militare, în care Kiev s-a întors împotriva susținătorilor auto-proclamatei Republici Populare Donetk, în mijlocul lunii aprilie 2014, în Ilovaisk s-au desfășurat mai multe ostilități active. Până în august 2014, forțele de securitate ucrainene au reușit să ocupe o parte semnificativă din oraș, dar mai târziu au fost înconjurați de forțele armate ale RPD. La ieșirea din încercuire, forțele de securitate din Ucraina au suferit pierderi grave.

Confruntarea dintre forțele de securitate ucrainene și miliția autoproclamatelor republici Donbas (regiune din estul Ucrainei, care include regiunile Donețk și Luhansk) durează încă din primăvara anului 2014. Atunci, conducerea de la Kiev, care a venit la putere după o lovitură lovitură de stat, a anunțat începutul unei operațiuni anti-teroriste pentru a suprima protestele din estul țării.

Țările occidentale și Ucraina clasifică în mod regulat Rusia ca una dintre părțile la conflict. Moscova neagă aceste acuzații.