Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE condamnă testarea de către…

UE condamnă testarea de către Rusia a unei arme cinetice antisatelit cu ascensiune directă împotriva propriului său satelit, care a dus la distrugerea acestuia de o rachetă

Uniunea Europeană condamnă cu fermitate testarea de către Federația Rusă, pe 15 noiembrie curent, a unei arme cinetice antisatelit (ASAT) cu ascensiune directă împotriva propriului său satelit, COSMOS 1408, care a dus la distrugerea acestuia de o rachetă.

Un act clar de comportament iresponsabil în spațiul cosmic. Aceasta a generat o cantitate mare de deșeuri spațiale care constituie un risc de lungă durată pentru activitățile spațiale cu echipaj și fără echipaj, inclusiv pentru siguranța astronauților și a cosmonauților de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Potrivit Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, această acțiune contravine, de asemenea, principiilor reflectate în Orientările ONU privind diminuarea deșeurilor spațiale și va pune în pericol accesul liber la spațiu și utilizarea acestuia de către toate statele timp de mulți ani. De asemenea, aceasta contravine poziției exprimate de Federația Rusă în cadrul forurilor multilaterale, inclusiv în cadrul contribuției sale la raportul secretarului general al ONU privind comportamentul responsabil în spațiul cosmic. Acest lucru pune sub semnul întrebării credibilitatea poziției sale, susține Josep Borrell.

Desfășurarea unor astfel de teste este periculoasă și extrem de destabilizatoare, pentru că poate duce la deteriorarea încrederii între actorii din domeniul spațial, sporind percepția unor amenințări. Aceasta ar putea avea consecințe catastrofale. (…) Prin acest test, Federația Rusă și-a demonstrat capacitatea de a distruge sateliți în spațiu. Acest comportament amenințător implică un risc ridicat de erori de calcul și de escaladare și subminează stabilitatea în spațiul cosmic.

Uniunea Europeană invită toate statele, inclusiv Federația Rusă, să se abțină de la alte astfel de teste și să contribuie în mod constructiv la eforturile în curs din cadrul Organizației Națiunilor Unite privind elaborarea unor norme, reguli și principii privind comportamentul responsabil în spațiul cosmic.