Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia a dezamorsat încă o…

Turcia a dezamorsat încă o mină navală rătăcită în Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina

Imagine simbol, sursă foto: Reuters

Un grup de scafandri militari au dezactivat luni, 28 martie, o mină navală rătăcită în largul coastei de nord-vest a Turciei, a anunțat Ministerul turc al Apărării. Acesta fiind al doilea dispozitiv de acest fel dezamorsat în zonă în ultimele zile, în contextul războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Principala agenție de informații a Rusiei a acuzat săptămâna trecută Ucraina că a amplasat mine în Marea Neagră pentru a proteja porturile și a declarat că mai multe sute de explozibili s-au desprins din cabluri și au fost purtați în derivă. Kievul a respins această versiune și a calificat-o drept dezinformare.

„Mina detectată în largul coastei Igneada a fost dezactivată de echipele SAS (apărare subacvatică)”, se arată în comunicatul Ministerului turc al Apărării, referindu-se la un district din provincia turcă Kirklareli, care se învecinează cu Bulgaria.

Marea Neagră este o rută maritimă importantă pentru cereale, petrol și produse petroliere. Aceasta face legătura cu Marea Marmara și Marea Mediterană prin strâmtoarea Bosfor, care trece prin inima Istanbulului, cel mai mare oraș din Turcia, cu 16 milioane de locuitori.

Un director de transport maritim a declarat că minele amenință transportul maritim.

„Minele rătăcite reprezintă un risc major în strâmtoare, deoarece ar putea provoca un dezastru, în special dacă ar lovi navele de transport de țiței”, a declarat Kubilay Ali, director general de operațiuni la Tribeca Shipping.

El a spus că minele reprezintă un pericol și pentru navele mai mici, adăugând că navele Ministerului Apărării supraveghează și scanează Bosforul pentru a detecta obiecte similare, ca măsură de precauție.

Sâmbătă, Turcia a avertizat navele să se îndepărteze în timp ce o echipă de scafandri inspecta un „obiect asemănător unei mine” care plutea la nord de Istanbul.

Ministrul apărării, Hulusi Akar, a declarat ulterior că armata a dezactivat mina respectivă, iar un martor Reuters a auzit o explozie puternică în largul satului de coastă Rumelifeneri, la nord de oraș. Obiectul, descoperit inițial de pescari, a fost descris ca fiind un tip vechi de mină.