Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SUA trimit mai mult gaz…

SUA trimit mai mult gaz către Europa cu barca decât Rusia prin conducte – Insider

Invazia Ucrainei de către Rusia a redirecționat livrările de energie în întreaga lume și un rezultat a fost că SUA trimit acum mai mult gaz către Europa cu barca decât Rusia prin conducte, arată datele ICIS, potrivit Wall Street Journal.

În iulie, gazul natural lichefiat din SUA a reprezentat 13% din totalul furnizării Europei, comparativ cu 10% din conductele rusești. Conflictul din Ucraina nu dă semne de relaxare, iar SUA au intervenit pentru a ajuta UE pe fondul unei crize energetice istorice, scrie Insider.

Din 1967, conductele Gazprom din Siberia de Vest și peninsula Yamal au livrat cantități uriașe de gaz în Europa, dar acel precedent a fost răsturnat în ultimele luni.

În iulie, gazul natural lichefiat din SUA a reprezentat 13% din totalul furnizării Europei, comparativ cu 10% din conductele rusești. Conductele din Norvegia au fost cea mai importantă sursă de gaze către continent, în timp ce alte surse includ conductele din Africa de Nord și aprovizionarea cu gaz natural lichefiat din Qatar, precum și producția internă.

În ultimele șase luni, prețurile angro la gaze în Europa s-au triplat, deoarece Moscova continuă să restrângă fluxurile de gaze naturale. Gazprom de stat, invocând probleme tehnice, a redus livrările de gaze naturale Nord Stream 1 către Germania la 20%, de la 40%.

Comisia Europeană a declarat că 12 state membre suportă fluxuri reduse drastic și că mai multe națiuni au fost blocate complet. Chiar în această săptămână, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Letonia.

Acum, continentul s-a orientat către importarea mai multă motorină rusească, pe fondul luptei sale de a renunța la alte surse de energie din țară. Importurile de motorină rusească au crescut cu 23% față de acum un an, arată datele Vortexa.

În condițiile în care conflictul din Ucraina nu dă semne de relaxare și UE se confruntă cu o criză energetică istorică, SUA au intervenit ca furnizor de energie de urgență.