• Studenții de la universitățile din Rusia sunt amenințați cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri, ca în Belarus

  Studenții de la universitățile din Rusia sunt amenințați cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri, ca în Belarus
  Foto: novayagazeta.ru
  de
  23 ianuarie 2021 | 13:38

  Universitățile din rusia amenință studenții cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri neautorizate organizate de susținătorii lui Alexei Navalny. Cu câteva zile înainte de mitingurile de protest anunțate, studenții au început să primească scrisori de la autoritățile universitare în care li se sugerează probleme cu studiile și posibile exmatriculări în cazul în care studenții ies în continuare pe stradă.

  Universitatea de Stat Kostroma

  Pe 20 ianuarie, a apărut o postare în grupul oficial al Universității de Stat Kostroma de pe VKontakte, cu titlul „SE REFERĂ LA FIECARE”. Universitatea le sugerează studenților să ia în considerare faptul că „nu ar trebui să sprijiniți orbește mulțimea”.

  CITAT
  „Amintiți-vă: conform legii (Codul infracțiunilor administrative al Federației Ruse, art. 20.2 p. – 6.1.), pentru participarea la o reuniune, miting, demonstrație, marș sau pichet neautorizat … este prevăzută o amendă administrativă pentru cetățeni în sumă de la 10 la 20 de mii de ruble sau muncă obligatorie pe o perioadă de până la 100 de ore sau arestul administrativ până la 15 zile. Sunteți personal responsabil de participarea la un miting neautorizat, ruinându-vă reputația dvs. și compromițând universitatea dvs. natală”.

  Irina, o studentă de la Universitatea din Kostroma (redacția deține numele complet al studentei), a declarat pentru Novaya că colegii săi sunt revoltați de un astfel de comportament al administrației. Potrivit acesteia, postările din grupurile oficiale ale universității sunt cele care „aruncă o umbră asupra universității” și nu studenții care participă la acțiuni.

  „Este amuzant că la ore ne spun pe bună dreptate că avem libertate de exprimare, dar de fapt se demonstrează că, potrivit universității, libertatea de exprimare „ne-ar distruge reputația”, spune studenta.

  Universitatea de Stat din Bashkiria

  Universitatea de Stat din Bashkiria a anunțat sâmbătă, 23 ianuarie, o zi academică.

  CITAT
  „Din cauza neîndeplinirii curriculumului, 23 ianuarie, sâmbătă, este declarată zi lucrătoare. Prezența tuturor angajaților și studenților la cursuri este strict obligatorie!”.

  Se mai precizează că, la sfârșitul zilei de lucru, vor fi întocmite liste ale celor care au lipsit, care ulterior vor fi „redirecționate către minister”.

  Universitatea Rusă de Transport

  Și această universitate amenință studenții cu măsuri disciplinare, în cazul participării la proteste neautorizate.

  CITAT
  „Studenții trebuie să respecte obligațiile stipulate de legislația Federației Ruse (clauza 125.6 din carta universității). Pentru încălcarea legilor Federației Ruse, pot fi aplicate sancțiuni disciplinare: avertizare sau exmatricularea, dacă instituția deține date despre săvârșirea unei infracțiuni (clauza 128 din carta universității). Vă îndemnăm să vă exprimați poziția civilă în conformitate cu legislația actuală a Federației Ruse”.

  Universitatea Financiară

  Un student al Universității Financiare a declarat pentru Novaya Gazeta că testele și examenele din 21 și 22 ianuarie au fost contramandate pentru 23 ianuarie, motivându-se că acest lucru se face pentru a „evita apariția propriilor studenți la mitinguri”.

  Printre studenții Universității Financiare a început să circule o scrisoare, trimisă, probabil, de managerul facultății Școlii Superioare de Management, Lydia Orlova, care spune că problema exmatriculării studenților care au fost observați la acțiunile din 23 ianuarie este una serioasă. Mai târziu, Orlova le-a trimis studenților o declarație că nici ea, nici facultatea nu au nimic de-a face cu acest mailing. Cu toate acestea, a urmat un apel pe site-ul oficial al universității, în care, în legătură cu „răspândirea apelurilor de participare la evenimente de masă neautorizate”, studenții au fost rugați „să manifeste conștiință civică și să nu cedeze provocărilor”.

  Universitatea de Stat din Moscova. Facultatea de Fizică

  Studenții Departamentului de Fizică al Universității de Stat din Moscova vorbesc despre mesajul cu amenințări de exmatriculare mediatizat în grupuri de pe online. Canalul Telegram „Protest MSU” a scris despre acest lucru.

  CITAT
  „Codul etic al Universității de Stat din Moscova, paragraful 4.2, spune că „nu se permit încălcări ale ordinii publice”, de asemenea se va lua atitudine față de „cazurile de încălcare a codului de etică”. În cazul zilei de 23 ianuarie, participarea la un miting necoordonat este o infracțiune administrativă, care se încadrează în una dintre clauzele Codului etic al Universității de Stat din Moscova”.

  Președintele consiliului studențesc al Facultății de Fizică, Eduard Ibragimov, comentând situația pentru Novaya Gazeta, a spus că administrația facultății nu a trimis mesaje cu amenințări:

  „Am clarificat deja circumstanțele. Informațiile nu au fost confirmate, acestea sunt reflecții private ale studenților noștri, nu avertismente administrative. Înțeleg sincer atenția asupra acestui subiect, dar în cazul facultății noastre, aceasta este o dezinformare”.

  Universitatea Națională de Cercetare Nucleară

  Studenții de aici raportează că, pentru participarea la acțiunile din 23 ianuarie, administrația universității îi amenință cu interzicerea stagiului la Rosatom. De asemenea, studenții au fost rugați să „raporteze imediat” despre colegii lor implicați în pregătirea mitingurilor.

  Ce sa fac?

  Mihail Lobanov, profesor al Facultății de Mecanică și Matematică de la Universitatea de Stat din Moscova, membru al sindicatului Universitar „Solidaritate”, a declarat pentru Novaya că astfel de amenințări (datorită faptului că nu sunt încă răspândite) pot fi atribuite inițiativei oficiale individuale a administrațiilor: „Nu se exclude faptul că ar exista un anumit ordin, dar până acum nu există atât de multe amenințări despre care să vorbim sigur. Până în prezent, teoretic, totul poate fi atribuit inițiativei universității locale și ofițerilor FSB detașați în cadrul administrațiilor”.

  Potrivit lui Lobanov, administrația și conducerea universităților nu ar trebui să decidă dacă un student sau un profesor are sau nu dreptul să participe la anumite evenimente publice.

  Dmitry Navosha, fondatorul Fondului pentru solidaritate cu bielorușii concediați de la muncă pentru participarea la mitinguri, a numit intimidarea studenților ruși cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri „o practică totalitară lukashistă importată de Rusia”. În Belarus, potrivit lui Alexander Lukashenko, 300 de studenți au fost exmatriculați pentru participare la acțiuni de protest.

  „Nu putem exclude o situație ca în Belarus. Trebuie să amintim că ceea ce s-a întâmplat acolo este inacceptabil. Întreaga comunitate educațională trebuie să răspundă hotărât la aceste amenințări, astfel încât să nu avem o situație ca în Belarus”, a spus Mihail Lobanov.

  Dacă pentru activitățile tale politice încep să te cheme să „vorbești”, atunci anunță-i pe cunoscuții tăi, pornește înregistrările, nu te teme”

  „Dacă nu vă este frică, nu ridicați mâinile în fața amenințării, ci informați colegii, profesorii, publicul, atunci oamenii vă vor lua partea. Există organizații precum Solidaritatea Universitară care vă vor ajuta. Cu o probabilitate foarte mare, veți realiza că veți continua să studiați în continuare. Eu însumi am intrat în această situație. La Universitatea de Stat din Moscova, dacă o persoană nu renunță, atunci câștigă. În alte universități, situația poate fi ușor diferită. Dacă nu aveți un sindicat, contactați-vă prietenii și colegii de clasă. Le este frică de masă. Adesea, astfel de amenințări pot fi inițiativa unui membru specific al administrației, care este asociat cu un ofițer local al FSB, iar rectorul nu avea nevoie de toate acestea deloc”, afirmă Lobanov.

  Sursa: novayagazeta.ru

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a prezentat raportul în plenulul Parlamentului

  Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exer…
  Comisia pentru investigarea circumstanțelor atacului de tip raider asupra băncilor și companiilor de asigurări a prezentat raportul în plenulul Parlamentului

  DOC/ În atenția călătorilor: intră în vigoare noi reguli de trecere a frontierei de stat

  Poliţia de Frontieră informează cetăţenii despre ultimele modificări stipulate în Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară în Sănătate Publică din 4 martie 2021 cu privire la regulile de intrare în R. Moldova…
  DOC/ În atenția călătorilor: intră în vigoare noi reguli de trecere a frontierei de stat

  VIDEO/ R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, achiziționat prin intermediul platformei COVAX

  Autoritățile din R. Moldova a recepționat astăzi, 4 martie, lotul de 14.400 doze de vaccin AstraZeneca, procurat prin intermediul platformei COVAX. Prezentă la eveniment, Maia Sandu, președinta R. Moldova, a de…
  VIDEO/ R. Moldova a recepționat primul lot de vaccin anti-COVID-19, achiziționat prin intermediul platformei COVAX

  MSMPS: Peste 3800 de cadre medicale au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până acum au fost vaccinate împotriva noului coronavirus 3849 de cadre medicale. Potrivit MSMPS, în 24 de ore au fost imunizate 1245 de medi…
  MSMPS: Peste 3800 de cadre medicale au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19

  OMS înregistrează o creştere a cazurilor noi de COVID-19 în Europa după şase săptămâni de declin

  Numărul de noi cazuri de COVID-19 creşte din nou în Europa, după şase săptămâni de declin, a anunţat joi conducerea regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters. „Constatăm o recrudesce…
  OMS înregistrează o creştere a cazurilor noi de COVID-19 în Europa după şase săptămâni de declin