Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Spitalele letone amână serviciile medicale…

Spitalele letone amână serviciile medicale planificate

Începând cu 18 octombrie, spitalele letone au suspendat serviciile medicale programate. Comisia Medicală Operațională de Stat a luat această decizie pe fundalul unei creșteri rapide a incidenței coronavirusului și spitalizărilor, relatează Novaya Gazeta-Baltia.

Starea de urgență în sănătate este în vigoare în Letonia din 11 octombrie. Acest regim presupune că toate resursele medicale sunt concentrate pe asistența medicală de urgență, pentru cazurile acute și tratamentul pacienților cu coronavirus.

Conform prognozelor specialiștilor în epidemiologie, povara asupra spitalelor va continua să crească din cauza creșterii numărului de pacienți cu coronavirus. În acest sens, Ministerul Sănătății al Letoniei direcționează resurse suplimentare pentru a oferi asistență pacienților cu cazuri urgente și acute prin suspendarea serviciilor medicale spitalicești planificate.

Fiecare instituție medicală va contacta individual pacienții cu privire la serviciile medicale programate amânate. Acești pacienți nu-și vor pierde programarea și vor fi deserviți în viitor în mod prioritar.

Ce tratamente nu vor fi amânate?

Spitalele nu vor opri tratamentul pentru persoanele aflate în terapie continuă. Chimioterapia, terapia cu biopreparate, terapia de substituție a organelor, radioterapia, serviciile de hematologie, terapia de substituție cu metadonă și buprenorfină, precum și îngrijirea pacienților care trebuie să continue sau să termine tratamentul urgent, început în spital, vor continua.

Intervențiile chirurgicale invazive pe cord și radiologice, de salvare a vieții și cele a căror anulare poate duce la dizabilitate, nu sunt amânate.

Nu se vor amâna serviciile medicale în cazul bolilor oncologie, HIV/SIDA, tuberculozei, bolilor psihice, de piele infecțioase și bolilor cu transmitere sexuală, în cazul traumatismelor, precum și a bolilor acute și severe; serviciile de reabilitare pentru persoanele cu risc de handicap sau de invaliditate, inclusiv amânarea serviciile de reabilitare pentru copii, ceea ce ar putea duce la agravarea tulburărilor funcționale.

De asemenea, pot fi continuate intervențiile oftalmologice planificate, reabilitarea, îngrijirea pacienților cu boli profesionale și serviciile pentru femeile însărcinate.