Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell,…

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, sprijină dialogul cu Federația Rusă după vizita sa la Moscova

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat expulzarea de către Federația Rusă a mai multor diplomați europeni. Diplomatul UE a declarat că a aflat de la știri în timpul întâlnirii sale cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre această decizie, scrie Euronews

Totodată, acesta şi-a apărat controversata vizită în Rusia şi a pledat pentru menţinerea dialogului cu Moscova, adăugând că diplomaţi europeni au fost în contact cu avocaţii opozantului aflat în închisoare, Alexei Navalny.

Josep Borrell a condamnat demersul Rusiei de a expulza vineri diplomații europeni într-un interviu acordat Euronews.

Principalul diplomat al UE a declarat că a aflat de știri în timpul întâlnirii sale cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la Moscova.

„În timpul întâlnirii mele cu ministrul Lavrov am primit știrile că trei diplomați europeni vor fi expulzați”, a spus Borrell.

„Resping cu tărie decizia. Resping afirmațiile potrivit cărora acești diplomați desfășurau activități incompatibile cu rolul lor de diplomați”, a spus Borell.

Totodată, șeful diplomației europene şi-a apărat controversata vizită în Rusia şi a pledat pentru menţinerea dialogului cu Moscova, adăugând că diplomaţi europeni au fost în contact cu avocaţii opozantului aflat în închisoare, Alexei Navalny.

„Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise, nu numai pentru a dezamorsa crizele sau incidentele, dar şi pentru a avea schimburi directe, pentru a transmite mesaje ferme şi sincere, mai ales atunci când relaţiile sunt departe de a fi satisfăcătoare”, a afirmat el într-un comunicat, notează AFP, potrivit Agerpres.

Josep Borrell a informat că le va prezenta un raport miniştrilor de externe din cele 27 de state membre pe 22 februarie şi că liderii UE vor discuta despre relaţiile tensionate cu Moscova cu prilejul unui summit în martie.

Diplomaţii UE au rămas în contact” cu avocaţii lui Navalny nîn cursul vizitei de două zile, a indicat comunicatul lui Josep Borrell, fără să ofere mai multe detalii ori să abordeze problema unor posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Josep Borrell a vizitat, de asemenea, locul unde opozantul Boris Nemţov a fost asasinat la Moscova în urmă cu şase ani, potrivit comunicatului citat de AFP. 

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borell a efectuat o vizită la Moscova, vineri, și a stat alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, în timp ce acesta a numit Uniunea Europeană un „partener neserios” și i-a acuzat pe liderii europeni că mint în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalny, potrivit Politico.

Vizita a fost efectuată ân timp ce majoritatea țărilor europene au condamnat acțiunile Rusiei în ce privește protestele și condamnarea lui Navalny și au cerut eliberarea imediată a acestuia. 

În acest sens, eurodeputatul român Dragoș Tudorache a declarat că șeful diplomației europene, Josep Borrell, trebuie să demisioneze imediat din funcție.

Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat, marți seara, pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, perioada de probațiune, potrivit căreia politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.