Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general al NATO, despre…

Secretarul general al NATO, despre aderarea Finlandei și Suediei la alianță: „Dacă vor decide să aplice, țările vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să se desfășoare rapid”

Finlanda și Suedia vor putea adera rapid la NATO în cazul în care vor decide să ceară aderarea la alianța militară occidentală, a declarat joi, 28 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

„Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu căldură și mă aștept ca procesul să se desfășoare rapid”, a declarat Stoltenberg jurnaliștilor la Bruxelles, adăugând că intenționează să vorbească cu președintele finlandez în cursul acestei zile.

El a spus că este sigur că se pot găsi aranjamente pentru perioada interimară dintre o cerere a celor două țări scandinave și ratificarea oficială în parlamentele tuturor celor 30 de membri NATO.

„Sunt convins că există modalități de a acoperi această perioadă intermediară într-un mod care să fie suficient de bun și să funcționeze atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia”, a declarat Stoltenberg.

Rusia, cu care Finlanda are o graniță comună de 1.300 km, a declarat că va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în enclava sa baltică Kaliningrad dacă Finlanda și Suedia decid să adere la NATO.

Finlanda și Suedia ar urma să-și exprime împreună dorința de a adera la NATO în luna mai.

În pofida unei cooperări mai strânse cu alianța militară de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, ambele țări nordice au optat să rămână în afara acesteia. Dar invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune specială”, a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară de lungă durată este în continuare cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.

Liderii Finlandei și Suediei intenționează să se întâlnească pe 16 mai și, după aceea, să își anunțe public planurile de a solicita aderarea la alianță.