Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Finlanda și Suedia ar urma…

Finlanda și Suedia ar urma să-și exprime împreună dorința de a adera la NATO în luna mai

Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, transmite Reuters.

În pofida unei cooperări mai strânse cu alianța militară de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, ambele țări nordice au optat să rămână în afara acesteia. Dar invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune specială”, a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară de lungă durată este în continuare cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.

Liderii Finlandei și Suediei intenționează să se întâlnească pe 16 mai și, după aceea, să își anunțe public planurile de a solicita aderarea la alianță.

Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a refuzat să comenteze, dar a repetat opinia sa de lungă durată că ar prefera ca Finlanda și Suedia să facă alegeri similare.

Cotidianul suedez Aftonbladet a relatat separat, citând surse apropiate birourilor guvernamentale suedeze, că SUA și Marea Britanie au promis Suediei o prezență militară sporită, exerciții militare mai aprofundate și un sprijin „politic puternic” din partea țărilor NATO în timpul unui posibil proces de solicitare a aderării la NATO.

Ministerul suedez de Externe a refuzat să comenteze rapoartele lui Expressen și Aftonbladet.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat în urmă cu două săptămâni, în timpul unei vizite la omologul său suedez Magdalena Andersson, că se așteaptă ca Finlanda să ia o decizie privind solicitarea de aderare la NATO în câteva săptămâni.

Stockholm efectuează o revizuire a politicii de securitate, care include o opinie privind o posibilă aderare la NATO, rezultatele urmând să fie prezentate până la jumătatea lunii mai.

Separat, social-democrații suedezi, aflați la putere, își revizuiesc, de asemenea, obiecția de lungă durată față de aderarea la NATO. Acest lucru este așteptat cel târziu până la 24 mai.