• Schimbare radicală privind Brexit. Ce va face Boris Johnson dacă nu ajunge la un acord

  Schimbare radicală privind Brexit. Ce va face Boris Johnson dacă nu ajunge la un acord
  de
  vizualizări
  16 octombrie 2019 | 16:04

  Boris Johnson va trimite o scrisoare la Bruxelles prin care va solicita amânarea până în ianuarie 2020 a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în cazul în care nu se va ajunge la un acord la summitul programat în acest weekend.

  Anunțul a fost făcut de ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay, miercuri, în fața Comitetului privind Brexit din cadrul Parliamentului britanic, scrie Bloomberg.

  Stephen Barclay a precizat că premierul va respecta astfel legea adoptată în acest sens de Parlament și va trimite scrisoarea sâmbătă, 19 octombrie, dacă nu se va ajunge la un acord privind ieșirea din UE.

  Potrivit metro.co.uk, Barclay a precizat că un nou document – care stabilește cadrul viitoarei relații cu UE după Brexit – a fost supus deja atenției reprezentanților UE

  “Am prezentat un draft al textului ca parte a negocierilor privind o serie de aspecte aflate în discuție”, a declarat Barclay în fața Comitetului privind Brexit.

  Discuţii-maraton la Bruxelles

  Discuţii-maraton erau în curs miercuri, la Bruxelles, într-o încercare de a se ajunge la un acord cu Londra în vederea Brexitului, însă perspectiva unei reuşite înaintea summitului de joi păreau să scadă, relatează AFP, potrivit News.ro.

  Rămân ”probleme importante de rezolvat”, a avertizat miercuri negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, care a prezentat un rezumat al progreselor discuţiilor, ale cărui declaraţii au fost citate de comisarul european Dimitris Avramopoulos.

  Aceste declaraţii reprezintă un ecou al unor declaraţii ale premierului irlandez Leo Varadkar, care a evocat un acord ”până la sfârşitul lunii”.

  ”Există o cale către un posibil acord, dar rămân multe probleme de rezolvat”, a declarat el.

  O îndelungată secvenţă de negocieri a avut loc până la miezul nopţii de marţi spre miercuri. Aceastea au fost reluate miercuri şi erau în curs, în vederea evitării unui ”no deal”.

  ”Există progrese politice. Suntem pe cale să facem o muncă migăloasă”, a declarat secretara de stat franceză însărcinată cu Afacerile Europene Amélie de Montchalin la postul LCI.

  Negociatorul-şef UE al Brexitului urmează să prezinte miercuri după-amiaza un rezumat în faţa ambasadorilor Celor 27, cu o zi înaintea summitului, teoretic ultimul înaintea divorţului prevăzut la 31 octombrie.

  Discuţiile se concentrează asupra a două probleme spinoase – felul în care să se evite o frontieră între Irlanda, un stat membru UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, dar să se stabilească controale vamale şi dreptul de veto acordat autorităţilor nord-irlandeze cu privire la acordul divorţului, pe care europenii nu le vor.

  În propunerea Londrei, Irlanda de Nord rămâne în teritoriul vamal al Regatului Unit şi aplică totodată reglementările europene cu privire la produse destinate UE, potrivit unor surse europene.

  Controalele ar urma să fie realizate în porturi şi aeroporturi în privinţa produselor provenind din Irlanda de Nord, potrivit aceloraşi surse. Verificarea acestora, care presupune săse aibă încredere în britanici, îi îngrijorează pe europeni, care vor să-şi protejeze piaţa.

  Michel Barnier a apreciat marţi ”posibil” să se ajungă la un acord săptămâna aceasta. ”Discuţii detaliate sunt în curs, iar un acord este încă foarte posibil”, a subliniat omologul său britanic, ministrul Brexitului Steve Barclay.

  Sursă: stirileprotv.ro

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș…
  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  „Lipsa controlului judecătoresc în privința legalității activității administrative (funcționale) realizată de Curtea Constituțională (CC) ar genera profunde semne de întrebare referitoare la transparența, legal…
  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  Curtea Constituțională (CC) a respins vineri, 10 iulie, solicitarea deputatului Dumitru Alaiba privind suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 7 februarie 2019, prin care Anatolie Zagorodnîi a fo…
  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  Față de luna mai, în iunie au crescut prețurile în special la mărfurile specifice sezonului estival, arată datele publicate vineri, 10 iulie, de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, au fost înregistrate…
  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Din Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) ar urma să facă parte 17 membri. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiți…
  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM

  În ultima perioadă, deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc sunt mai absenți din activitatea PDM. Liderul partidului, Pavel Filip, nu exclude că aceștia ar putea adera la PSRM, în contextul în car…
  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM