Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Schimbare radicală privind Brexit. Ce…

Schimbare radicală privind Brexit. Ce va face Boris Johnson dacă nu ajunge la un acord

Boris Johnson va trimite o scrisoare la Bruxelles prin care va solicita amânarea până în ianuarie 2020 a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în cazul în care nu se va ajunge la un acord la summitul programat în acest weekend.

Anunțul a fost făcut de ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay, miercuri, în fața Comitetului privind Brexit din cadrul Parliamentului britanic, scrie Bloomberg.

Stephen Barclay a precizat că premierul va respecta astfel legea adoptată în acest sens de Parlament și va trimite scrisoarea sâmbătă, 19 octombrie, dacă nu se va ajunge la un acord privind ieșirea din UE.

Potrivit metro.co.uk, Barclay a precizat că un nou document – care stabilește cadrul viitoarei relații cu UE după Brexit – a fost supus deja atenției reprezentanților UE

“Am prezentat un draft al textului ca parte a negocierilor privind o serie de aspecte aflate în discuție”, a declarat Barclay în fața Comitetului privind Brexit.

Discuţii-maraton la Bruxelles

Discuţii-maraton erau în curs miercuri, la Bruxelles, într-o încercare de a se ajunge la un acord cu Londra în vederea Brexitului, însă perspectiva unei reuşite înaintea summitului de joi păreau să scadă, relatează AFP, potrivit News.ro.

Rămân ”probleme importante de rezolvat”, a avertizat miercuri negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, care a prezentat un rezumat al progreselor discuţiilor, ale cărui declaraţii au fost citate de comisarul european Dimitris Avramopoulos.

Aceste declaraţii reprezintă un ecou al unor declaraţii ale premierului irlandez Leo Varadkar, care a evocat un acord ”până la sfârşitul lunii”.

”Există o cale către un posibil acord, dar rămân multe probleme de rezolvat”, a declarat el.

O îndelungată secvenţă de negocieri a avut loc până la miezul nopţii de marţi spre miercuri. Aceastea au fost reluate miercuri şi erau în curs, în vederea evitării unui ”no deal”.

”Există progrese politice. Suntem pe cale să facem o muncă migăloasă”, a declarat secretara de stat franceză însărcinată cu Afacerile Europene Amélie de Montchalin la postul LCI.

Negociatorul-şef UE al Brexitului urmează să prezinte miercuri după-amiaza un rezumat în faţa ambasadorilor Celor 27, cu o zi înaintea summitului, teoretic ultimul înaintea divorţului prevăzut la 31 octombrie.

Discuţiile se concentrează asupra a două probleme spinoase – felul în care să se evite o frontieră între Irlanda, un stat membru UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, dar să se stabilească controale vamale şi dreptul de veto acordat autorităţilor nord-irlandeze cu privire la acordul divorţului, pe care europenii nu le vor.

În propunerea Londrei, Irlanda de Nord rămâne în teritoriul vamal al Regatului Unit şi aplică totodată reglementările europene cu privire la produse destinate UE, potrivit unor surse europene.

Controalele ar urma să fie realizate în porturi şi aeroporturi în privinţa produselor provenind din Irlanda de Nord, potrivit aceloraşi surse. Verificarea acestora, care presupune săse aibă încredere în britanici, îi îngrijorează pe europeni, care vor să-şi protejeze piaţa.

Michel Barnier a apreciat marţi ”posibil” să se ajungă la un acord săptămâna aceasta. ”Discuţii detaliate sunt în curs, iar un acord este încă foarte posibil”, a subliniat omologul său britanic, ministrul Brexitului Steve Barclay.

Sursă: stirileprotv.ro