Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia avertizează Washingtonul că rachetele…

Rusia avertizează Washingtonul că rachetele americane cu rază mai lungă de acțiune transmise Kievului ar depăși linia roșie. Zaharova: „Rusia își rezervă dreptul de a-și apăra teritoriul”

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că, dacă Statele Unite vor decide să furnizeze Kievului rachete cu rază mai lungă de acțiune, aceasta va trece „linia roșie” și va deveni „o parte a conflictului”.

Într-un briefing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a adăugat că Rusia „își rezervă dreptul de a-și apăra teritoriul”. Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, dotate cu lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte de până la 80 km (50 mile) distanță.

„Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune Kievului, atunci va depăși linia roșie și va deveni o parte directă a conflictului”, a spus Zakharova.

Oficialii americani spun că Ucraina a promis că nu va folosi rachete americane pentru a lovi Rusia însăși. Lansatoarele HIMARS pot fi folosite și pentru a trage rachete tactice ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, care pot avea o rază de acțiune de până la 300 km. Un înalt oficial ucrainean a refuzat să spună pe 19 august dacă Kievul are acum ATACMS.

Nu a existat o explicație publică completă a unui atac din 9 august care a lovit o bază aeriană rusească la Saky, la aproximativ 200 km de cel mai apropiat teritoriu controlat de ucraineană, din peninsula Crimeea, pe care Moscova a capturat-o în 2014 și îl cunoaşte teritoriu rus.

Ucraina a cerut și a primit cantități mari de arme de la Statele Unite și alți aliați occidentali pentru a o ajuta să reziste forțelor armate ruse care au fost trimise în Ucraina în februarie.