Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România: Primele ninsori din acest…

România: Primele ninsori din acest an au închis Transalpina: Pe Varfu Omu, un turist și-a pierdut viața după ce s-a avântat prin ceață și vânt puternic. Când se închide Transfăgărășanul

Primul episod de ninsori și viscol din acest an a închis Transalpina, România, iar de marți va fi oprită circulația și pe Transfăgărășan. Pe șoselele dintre munți s-a format polei, iar drumarii au impus restricții ca să evite accidentele.

Pe Varfu Omu, un turist și-a pierdut viața după ce s-a avântat prin ceață și vânt puternic. În tot acest timp, autoritățile române din câteva orașe au început montarea instalațiilor pentru iluminatul de sărbători, relatează stirileprotv.ro.

La peste două mii de metri altitudine, în Gorj, zăpada s-a așternut deja într-un strat de câțiva centimetri.

Pe Transalpina, temperaturile au coborât sub zero grade Celsius și s-a format polei. Drumarii au ieșit să curețe șoseaua, însă circulația mașinilor a fost închisă până la anul.

Viscolul și gerul au închis și afacerile ciobanilor care în vară îi ispiteau pe turiști cu bulz și pastramă.

A nins și pe Varfu Omu, iar în zona a crescut riscul de accidente.

Un bărbat de 57 de ani care a pornit, în drumeție, cu prietenii a căzut în gol mai bine de 60 de metri – după ce s-a avântat pe munte, când era ceață și vântul sufla puternic. Abia luni, salvatorii montani i-au recuperat trupul cu ajutorul unui elicopter de la Inspectoratul General al Aviației Civile.

Din cauza zăpezii, de marți, traficul pe Transfagarasan se va închide – cu zece zile mai devreme decât de obicei.

Se va putea urca, totuși, cu mașina până la Bâlea Cascadă – în Sibiu.

Un strat de 5 centimetri de zăpadă s-a depus și în pasul Prislop – care leagă Maramuresul de zona Moldovei – dar și în zona Băișoara din Cluj.

Meteorologii din România spun acest episod de ninsori și vreme rece a fost unul scurt. De miercuri se va încălzi din nou și temperaturile vor depăși 20 de grade Celsius. În Bârlad autoritățile au început însă pregătirile pentru Crăciun și montaza becurile de sărbători.

Se lucrează la montarea luminițelor și în Suceava. Autoritățile de acolo vor să le aprindă, anul aceasta, pe 28 noiembrie – de ziua Bucovinei.

Sursa: Stirileprotv.ro