Reacția Kremlinului după ce Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși

23 de diplomați ruși au la dispoziție o săptămână pentru a părăsi Marea Britanie. Aceștia au fost identificați ca agenți nedeclarați ai serviciilor secrete ruse, a declarat premierul britanic, Theresa May. Este una dintre cele mai dure măsuri anunțate după otrăvirea fostului agent Serghei Skripal, informează Novaya gazeta. Drept răspuns, administrația Putin a calificat acțiunea drept „complet inacceptabilă” și a atenționat că „întreaga responsabilitate pentru deterioararea relațiilor ruso-britanice revine actualilor lideri politici britanici”.

„Pe 14 martie, ambasadorul rus Aleksandr Iakovenko, a fost convocat la Ministerul de Externe britanic, unde a fost informat că 23 de diplomați ruși au fost declarați personae non grata. Considerăm că această acțiune ostilă este complet inacceptabilă, nejustificată și lipsită de viziune. Întreaga responsabilitate pentru deterioararea relațiilor ruso-britanice revine actualilor lideri politici britanici, a reacționat Ambasada Federației Ruse la Londra.

Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani, scrie mediafax.ro.

Acțiunile au loc după ce la 4 martie fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal a fost rănit în oraşul britanic Salisbury, probabil fiind atacat cu o substanţă neurotoxică, potrivit anchetatorilor britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigaţiei, substanţa folosită este din gama Noviciok. Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanţă neurotoxică. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac. Serghei Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică, iar anchetatorii suspectează că au fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică.

Luni, 12 martie, premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe fostul agent secret rus a fost comis cu o substanţă de uz militar, “cel mai probabil” de către Rusia. Aceasta a dispus convocarea ambasadorului rus şi a ameninţat cu o ripostă puternică. “Cel mai probabil” Rusia este responsabilă de ceea ce s-a întâmplat. “Trebuie să fim pregătiţi să aplicăm măsuri mult mai extinse. Miercuri, vom face o analiză detaliată a răspunsului oferit de statul rus. Dacă nu va fi oferit niciun răspuns credibil, vom concluziona că această acţiune este echivalentul folosirii forţei de către statul rus contra Marii Britanii, astfel că voi reveni în Camera Comunelor pentru a stabili gama largă a măsurilor de ripostă”, a atras atenţia Theresa May.

“Această tentativă de asasinat prin folosirea unei substanţe neurotoxice de uz militar într-un orăşel britanic nu este doar un delict care a vizat familia Skripal, ci şi o acţiune nediscriminatorie şi lipsită de inteligenţă contra Marii Britanii, punând în pericol vieţile civililor nevinovaţi. Nu vom tolera tentative îndrăzneţe de acest gen de a ucide civili nevinovaţi pe teritoriul britanic”, a insistat Theresa May, precizând că ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a explica modul în care substanţa de uz militar a fost adusă în orăşelul Salisbury.

Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury.

Administraţia de la Kremlin a atenţionat la 13 martie Marea Britanie, transmiţându-i recomandarea de a nu ameninţa o “putere nucleară” precum Rusia, în contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus. Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: “Nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară”. La rândul său, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras atenţia că “orice ameninţare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă”. “Partea britanică trebuie să fie conştientă de acest lucru”, a subliniat reprezentanţa diplomatică. “Ambasada a transmis marţi Ministerului britanic de Externe o notă în care a reiterat că Rusia nu este implicată în incidentul din Salisbury; de asemenea, a fost reiterată disponibilitatea pentru o investigaţie comună”, precizează misiunea diplomatică.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informaţii externe (MI6). La investigaţie participă oameni de ştiinţă ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcţia pentru combaterea terorismului a Scotland Yard şi este solicitată contribuţia serviciilor de informaţii.

Sursa: mediafax.ro, digi24.ro
Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *