Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale,…

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, care a cerut mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe lista persoanelor căutate în Rusia

Sursa foto: icc-cpi.int

Rusia l-a plasat pe procurorul-șef Karim Khan de la Curtea Penală Internațională (CPI) pe lista persoanelor căutate, după ce instanța de la Haga l-a pus sub acuzare pe președintele Vladimir Putin pentru presupuse crime de război și a emis un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, relatează Mediazona.

Fotografia și informațiile personale ale lui Khan sunt vizibile în baza de date a Ministerului rus de Interne, notează Mediazona. Ministerul nu specifică pentru ce infracțiune este acuzat Khan.


Comitetul de Anchetă al Rusiei a deschis o anchetă penală împotriva lui Khan în luna martie, pe baza deciziei „ilegale” a CPI de a cere arestarea lui Putin. Potrivit Comitetului de Anchetă, Karim Khan este anchetat pe motiv că „urmărește penal o persoană despre care se știe că este nevinovată (…) și pregătește un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecție internațională”.

Pe lângă procuror, au fost inițiate dosare penale împotriva judecătorilor CPI Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala și Sergio Gerardo Ugalde Godinez”, care au emis mandate de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarei pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

Camera preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga a emis, pe 17 martie, un mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și al comisarei prezidențiale pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

Pe site-ul CPI este specificat că Putin este suspectat de crimă de război, mai exact – de transferul ilegal și deportarea populației, inclusiv a copiilor, din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. Potrivit Curții, crimele au fost comise pe teritoriile ocupate cel puțin din 24 februarie 2022. Comisara pentru drepturile copilului a președintelui Federației Ruse, Lvova-Belova, este și ea suspectată de implicare în deportarea copiilor ucraineni. 

Atunci, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat demersul Curții Penale Internaționale ca pe o „decizie istorică de la care va începe tragerea istorică la răspundere”, iar Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că prin emiterea mandatului de arestare, Putin are statut oficial de suspect într-o crimă internațională. De cealaltă parte, Ministerul rus de Externe a spus că deciziile CPI nu contează pentru Federația Rusă.