Preşedinţia României la Consiliul UE, axată pe patru piloni: Convergenţă, siguranţă, consolidare şi valori

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba a anunţat, la reniunea de marţi a Consiliul Afacerilor Generale, de la Bruxelles, că preşedinţia română la Consiliul UE va fi axată pe patru piloni de acţiune – convergenţă, siguranţă, consolidarea şi valori comune europene, scrie mediafax.ro.

„Prima preşedinţie română începe într-un context politic plin de provocări la nivel european şi internaţional. Practic, suntem o preşedinţie de tranziţie între diferitele cicluri instituţuţionale şi ne vom ocupa de dosare precum CFM (Cadrul Financiar Multianual – n.r.), Brexit, alegerile europene. Ne vom implica şi în procesul actual de reflexie vis-a-vis de viitorul Europei. Suntem supuşi la o presiune considerabilă în timpul semestrului preşedinţiei noastre, dar şi pe viitor, şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă ca toate aceste dosare să se finalizeze în avantajul nostru, al tuturor, chiar dacă ne confruntăm cu multe presiun şi probleme, pentru că totul depinde de voinţa noastră ca state membre. Si sarcina Preşedinţiei este să acţionăm ca un meditor onest. Şi credem că coeziunea este calea de urmat după cum am spus-o deja”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, marţi, în debutul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, de la Bruxelles.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a precizat că motto-ul preşedinţiei române la Consiliul UE este „coeziunea”.

„Coeziunea este motto-ul preşedinţiei noastre şi să înţelegem coeziunea în toate dimensiunile sale. Trebuie să consoilidăm coeziunea acţiunilor politice pentru a consolida legaturile între statele membre, instituţiile europene şi cetăţenii europeni. Apoi trebuie să consolidăm din punct de vedere economic al coeziunii, ca un catalizator de redresare, de eliminare a diferenţelor dintre statele membre. Şi, de asemenea, trebuie să consolidăm piaţa unică. Apoi dimensiunea socială a coeziunii”, a precizat Ciamba.

Potrivit ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Preşedinţia română la Consiliul UE are priorităţi pe 4 piloni de acţiune: Europa Convergenţei, Europa siguranţei, Europa ca actor global mai puternic şi Europa Valorilor Împărtăşite.

George Ciamba a detaliat, la Bruxelles, în parte, cei patru piloni de acţiune din timpul preşedinţiei române la Consiliului UE.

„Câteva elemente în legatură cu cei patru piloni de acţiune:

1.Europa Convergenţei – dorim să contribuim la coreneţa şi la coeziunea europeană. Ne dorim oportunităţi egale şi sustenabile pentru toată lumea pentru toţi cetăţenii europeni. Să creăm locuri de muncă.

2. Europa Siguranţei – dorim să creăm o Europă mai sigură printr-o coreziuen crescândă între statele membre. Trebuie să facem facem faţă noilor provocări de securitate care ameninţă siguranţa cetăţenilor europeni şi dorim să srijinim iniţiativele de cooperare în domeniu.

3. Europa ca jucător global mai puternic – dorim să consolidăm rolul global jucat de UE, să promovăm politica de extindere a UE şi să asigurăm un rol mai activ al Europei în Africa şi în Asia de Sud -Este.
4. Eurpa valorilor împătăşite – dorim să stimulăm solidaritatea şi coeziunea unor policii cum ar fi cele împotriva discrimiării, asigurarea de şanse egale, tratamant egal pentru bărbaţi şi femei. De asemena, ne dorim o implicare şi mai mare a cetăţenilor, mai ales a tinerilor, în subiecte europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reamintit de Summitul de la Sibiu, care va fi organizat pe 9 mai, în vederea traamiterii mesajului de „unitate” la nivel european.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *