Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premieră în Europa. Italia este,…

Premieră în Europa. Italia este, oficial, prima țară care face certificatul Covid obligatoriu pentru toți salariații

Foto: Profimedia Images

Italia a devenit, joi, prima țară din Europa care face obligatoriu certificatul Covid pentru toți angajații. Guvernul de la Roma a aprobat noua măsură prin care certificatele devin obligatorii și pentru angajați din sectorul public dar și din cel privat, relatează Euronews.

Măsura va fi implementată din 15 octombrie și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.

„Certificatele verzi vor deveni obligatorii pentru toți salariații, fie că sunt din sectorul public, fie că sunt din sectorul privat. O facem pentru două motive esențiale – să facem aceste locuri de muncă sigure, și pentru ca a noastră campanie de vaccinare să fie și mai puternică”, a spus Roberto Speranza, ministrul sănătății italian.

Toți salariații italieni vor trebui să dovedească faptul că sunt vaccinați, că au trecut prin boală sau că au un test negativ recent la virus. Doar pensionarii și cei neangajați vor mai fi excluși de la regula certificatului obligatoriu.

Orice angajat care nu prezintă un certificat Covid valid va fi suspendat fără plată după cinci zile, însă nu va putea fi concediat. Cei nevaccinați ar putea fi amendați cu până la 1500 de euro.

Senatul italian a votat în mod covârșitor pentru noua măsură – 189 au votat pentru, 32 împotrivă, iar 2 s-au abținut.

Anterior, presa din peninsulă transmitea că începând cu 1 septembrie, Italia va intra în „noua eră a Green Pass-ului”.

Detalii aici: După localuri, „Green Pass” devine obligatoriu și în școlile și universitățile din Italia: profesorii și personalul auxiliar din școli care nu prezintă certificat verde vor fi sancționați cu amenzi sau demisia din funcție