Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După localuri, „Green Pass” devine…

După localuri, „Green Pass” devine obligatoriu și în școlile și universitățile din Italia: profesorii și personalul auxiliar din școli care nu prezintă certificat verde vor fi sancționați cu amenzi sau demisia din funcție

În trenuri, avioane, feriboturi, școlile și universitățile din Italia – doar cu certificatul verde. Presa din peninsulă transmite că începând de astăzi, 1 septembrie, Italia intră în „noua eră a Green Pass-ului”.

După ce la începutul lunii august, autoritățile din Peninsulă au introdus obligativitatea deținerii certificatului verde pentru accesul în restaurante și baruri, precum și la spectacole și muzee, începând cu 1 septembrie Guvernul italian a decis extinderea caracterului obligatoriu al documentului asupra transportului pe distanțe lungi (dintre regiuni, localități, orașe) – inclusiv curse cu trenul, feribotul și avionul, dar și la școală și universitate.

La Repubblica transmite că de astăzi, certificatul verde, eliberat persoanelor vaccinate cu prima doză, celor recuperate în urma infecției cu noul coronavirus sau celor cu un rezultat negativ la testul Covid-19 făcut cu 48 de ore înainte de prezentare, devine obligatoriu pentru personalul școlilor, mai exact pentru directori, profesori, angajați, colaboratori. Pe de altă parte, de la obligativitatea prezentării certificatului verde sunt scutiți studenții, precum profesorii și funcționarii auxiliari care nu se pot imuniza din motive medicale.

La universitate, atât profesori cât și studenți sunt obligați să prezinte certificatul verde. Prin urmare, profesorii, cercetătorii, decanii, rectorii, doctoranzii, studenții, tehnicienii de laborator, administratorii, dar și toți muncitorii auxiliari vor fi obligați să o arate documentul în timpul verificărilor aleatorii.

Verificarea certificatului verde va avea loc în doi pași. Până la 13 septembrie, „verificatorii” sau colaboratorii școlii vor verifica codul Qr al personalului cu aplicația „VerificationC19”.

Pe 13 septembrie, ar urma să fie lansată platforma pe care Ministerul Educației italian o dezvoltă împreună cu Ministerul Sănătății, care să garanteze confidențialitatea persoanelor: controlul va avea loc automat prin conectarea la site. În fiecare dimineață va apărea un semnal verde în secretariat pentru cei cu un permis valabil, roșu pentru cei care nu au unul sau au documentul deja expirat.

Sancțiuni pentru profesori și personalul auxiliar din școli și universități care nu prezintă certificat verde: amenzi sau suspendați din funcție

În absența certificatului verde, după 5 zile de absență nejustificată la serviciu (în cazul profesorilor sau angajaților din școli și universități), aceștia pot primi o sancțiune administrativă (de la 400 la 1 000 de euro) sau se va declanșa suspendarea contractului de muncă și a salariului, conform La Repubblica. Administratorii școlilor sunt cei care vor aplica sancțiunile. La fel se întâmplă și la universitățile din Italia.

În context, purtarea măștilor în școli și universități este obligatorie pentru toată lumea, cu vârsta de la șase ani în sus, în interiorul clădirilor. Autoritățile din peninsulă au precizat că nu există excepții, nici măcar pentru copiii din școala primară. Copiii din grădinițe și elevii cu dizabilități sunt excluși de la această obligativitate. Măștile vor fi distribuite la intrarea în instituțiile de învățământ.

Tot începând din 1 septembrie, până pe 31 decembrie 2021, certificatul verde trebuie prezentat pe anumite mijloace de transport publice și private. În special, documentul va fi obligatoriu pe avioanele de pe zborurile interne, nave și feriboturi pentru transportul între regiuni. Green pass-ul va fi cerut pe trenurile Intercity, Intercity Night și High Speed ​​(trenurile regionale sunt, prin urmare, excluse), precum și pe autobuzele care leagă două sau mai multe regiuni. În context, certificatul verde nu este obligatoriu pentru transportul public local, atât în ​​regiunile din zona albă, cât și în zona galbenă, aici fiind prevăzută doar purtarea obligatorie a măștii de protecție.